У Бельгії долають вірус дисципліною

Наш власний кореспондент у Брюсселі Ростислав Демчук передає:

-Завдяки дотриманню більшістю бельгійцями карантину та інших обмежувальних заходів, щоденний приріст хворих на Ковід – 19 почав зменшуватись…

З моєї точки зору, карантин у Бельгії був запроваджений хоч і з запізненням, але правильно. Жителі Бельгії сприйняли обмежувальні заходи без паніки і протестів, ба навіть, підтримали дії влади. Ніхто не нарікає, що закриті розважальні заклади, ігрові майданчики для дітей, спортзали тощо… І парки, сквери закриті в містах, де може бути велике скупчення людей. Пікніки і барбекю? Про таке божевілля бельгійці навіть і не уявляють у цей час. Закрито все окрім супермаркетів і аптек. Громадський транспорт, хоч і порожній, але їздить згідно з розпорядком.

Готівкові розрахунки лише у окремих касах. Решта оплат – за допомогою депозитних і кредитних карток.

Bигулювати собак можна в околиці вашого помешкання без обмежень. Головне, щоб собаководи тримались безпечної відстані один від одного. Ходити, бігати, їздити на велосипеді, самокаті… можна, але наодинці. Удвох, лише якщо ви разом є членами однієї родини і живете у одному й тому помешканні. Ніхто з цього трагедій не робить. Не бачив і не чув щоб між жителями Бельгії і поліцією відбувались якісь перепалки і непорозуміння.

Тому мене дивує, чому в Україні такі різкі протести проти запровадження карантину? Тим більше, усі знають, що карантин стоується фактично валиких міст і обласних центрів. У невеличких містах і поселеннях то й поліції немає. Їдьте в село, у поле, в ліс, до річки вудити рибу… Але подалі від міста.

Щодо заборони їзди автомобілем на роботу – українська влада явно перегнула палку. А загалом, на мою думку, все робиться правильно. Не без помилок звісно, але помилки походу виправляються.

На фото: безлюдна центральна площа Брюсселя “Гран пляс”. Зазвичай у такий час там яблуку ніде впасти.

Світлина від Rostyslav Demchuk.

peredplata