Зеленський скасував кримінальну відповідальність за нетверезе водіння

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який скасовує кримінальну відповідальність за кермування автомобілем у нетверезому стані, який набув чинності напередодні.

Про це йдеться на сторінці закону на сайті Верховної Ради.

Законопроєкт про кримінальну відповідальність ухвалили ще восени 2018 року. Він мав набрати чинність 1 січня 2020 року, але парламент відклав це на шість місяців, до 1 липня.

Відтак із 1 липня він набув чинності, але тепер фактично працювати не буде: президент Зеленський підписав новий закон, який заміняє старий, і у ньому вже немає кримінальної відповідальності за кермування автомобілем у нетверезому стані.

Водночас кримінальну відповідальність, яку вже скасовано, схвально оцінювали в Міністерстві внутрішніх справ. Так, напередодні, 1 липня, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що 60% всіх правопорушень тепер будуть проходити через інститут кримінальних проступків і слідство буде займати лише декілька місяців. На його думку, це ефективніше.

Згідно із законодавством, закони в Україні не мають зворотної дії, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Тому ті водії, яких затримали на нетверезому кермуванні впродовж останніх двох днів, будуть відповідати за злочин за адміністративним законодавством.

peredplata