У Чернівцях відбувся прессніданок з журналістами на тему «Нові реалії приватизації»

 

Днями в Управлінні забезпечення реалізації повноважень у Чернівецькій області РВ ФДМУ по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях відбувся прес-сніданок з журналістами на тему «Нові реалії приватизації».

Після введення в дію Порядку проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів малої приватизації та визначення додаткових умов продажу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.05.2018 №432 (із змінами), всі аукціони відбуваються онлайн на «Прозоро.Продажі», за одними для всіх правилами, що забезпечує рівність усіх учасників під час торгів.

Як розповіла начальник Управління Ірина Комаровська, такі умови значно спрощують процес приватизації, роблять його відкритим, доступним і рівним для кожного потенційного інвестора.

З початку запровадження нових правил приватизовано 12 об’єктів, з них 8 – у 2019 році (надходження до держбюджету: 8192,54 тис.грн) Протягом 2020 року на електронних аукціонах реалізовано 4 об’єкти малої приватизації Чернівецької області. Серед них – об’єкт незавершеного будівництва – молочно-тваринницька ферма у с. Новоолексіївка Сокирянського району); окреме майно – будівлі з прибудинковими спорудами у с.Хряцька, Герцаївського району, державний пакет акцій (9,66% статутного капіталу) ПрАТ «Туристичний комплекс «Черемош»; окреме майно – будівля ветлабораторії, що перебуває на балансі ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області. Від  продажу до Державного бюджету надійшло 1326,272 тис.грн, без ПДВ. Також понад 900 тис. грн. перерахують до держбюджету від викупу об’єкта покупцем, який єдиний подав заяву на електронні торги, а саме: об’єкта малої приватизації – окремого майна у складі лабораторного корпусу та прибудинкових споруд у м. Чернівці. Таким чином, від приватизації за півтора року лише в нашій області надійшло майже 10 млн грн. Окрім того, як свідчить статистика, на кожну витрачену інвестором при купівлі гривню, він додатково вкладе 5-6 грн. на модернізацію, створить додану вартість, нові робочі місця та сплачуватиме податки з прибутків державі. 

Орган приватизації активно співпрацює з місцевими органами самоврядування, територіальними громадами в напрямку пошуку потенційних покупців. Як результат, переважна більшість об’єктів була придбана місцевими інвесторами. Кілька об’єктів приватизації придбали мешканці інших областей.

Учасники зустрічі дізнались також про проведення так званих «голландських аукціонів», завдяки яким з’явилась можливість за символічну ціну позбутися того баласту, який роками не могли реалізувати через низьку ліквідність та непривабливість об’єктів.

Сьогодні кожен мешканець Буковини може стати учасником приватизаційного процесу, інвестором, придбавши запропоновані об’єкти.

На сьогодні до приватизації пропонуються:

– ОНБ – дитяча установа (Хотинський район, с.Анадоли) – аукціон із зниженням стартової ціни  заплановано на 25.09.2020;

– окреме майно у складі: Путильська районна лабораторія літ А загальною площею 133,50 кв.м, та допоміжні споруди (смт. Путила), що перебуває на балансі ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області – аукціон за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій заплановано на 30.09.2020;

– ОНБ – лазня (с.Гордівці, Хотинський  район) – аукціон за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій заплановано на 05.10.2020.

         По двох об’єктах приватизації, оголошено конкурси з відбору оцінювачів для визначення стартової ціни продажу на електронних аукціонах:

– ОНБ – школа (с.Слобода, Новоселицький р-н.,);   

– ЄМК Новодністровської державної швейно-трикотажної фабрики.

         Відповідно до наказу ФДМУ «Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України від 28.12.2019 №1574 «Про затвердження переліків об’єктів малої приватизації, що підлягають приватизації в 2020 році (із змінами)» від 29.07.2020 №1269 (далі – наказ):  

– до Переліку єдиних майнових комплексів державних підприємств і їх структурних підрозділів, в тому числі тих, що передані в оренду, які підлягають приватизації в 2020 році (додаток 2 до наказу), включено Єдиний майновий комплекс державного підприємства «Неполоківський комбінат хлібопродуктів» (смт. Неполоківці Кіцманський район),  орган управління – Апарат Фонду;

– єдиний майновий комплекс державного підприємства «Чернівецький експертно-технічний центр «Держпраці», який розташований за адресою: м.Чернівці, вул. Зелена, 3 (код ЄДРПОУ 23246991), орган управління – Апарат Фонду.

         Отже, кожен може спробувати, не виходячи з дому, стати учасником електронних торгів з продажу державної нерухомості.

 

 

 

 

 

peredplata