ЦВК зобов’язала Чернівецьку міську ТВК не пізніше 24 години 11 листопада встановити підсумки та результати місцевих виборів.

До Комісії надійшла заява Чернівецької обласної організації Політичної партії “Єдина Альтернатива” щодо протиправної бездіяльності Чернівецької міської ТВК. У ній, зокрема, зазначено, що станом на 9 листопада 2020 року вказана виборча комісія не встановила підсумки голосування з виборів депутатів Чернівецької обласної ради та депутатів Чернівецької районної ради у відповідних виборчих округах, а також результати виборів Чернівецької міської ради та Чернівецького міського голови.
 
Указані обставини обумовлені затягуванням проведення повторного підрахунку голосів виборців на окремих виборчих дільницях.

Окрім того, до ЦВК надійшла заява цієї ж організації політичної партії щодо порушення законодавства вказаною ТВК при прийнятті нею 8 листопада 2020 року рішення про повторний підрахунок голосів виборців на 40 виборчих дільницях.

Комісією було встановлено, що вказана ТВК на підставі надісланої до неї заяви уповноваженої особи Чернівецької обласної організації політичної партії “ПАРТІЯ ЧЕРНІВЧАН” про проведення повторного підрахунку голосів виборців на 40 виборчих дільницях прийняла рішення про такий підрахунок голосів після завершення прийняття виборчих документів відповідних дільничних виборчих комісій, тобто з порушенням строків та порядку, а отже – всупереч вимогам виборчого законодавства.

Окрім того, ЦВК зазначила, що станом на момент розгляду цього питання до Комісії не надходила інформація, що цією ТВК встановлено зазначені підсумки та результати місцевих виборів.

Відтак Комісія скасувала рішення Чернівецької міської ТВК від 8 листопада 2020 року щодо проведення повторного підрахунку голосів виборців на 40 виборчих дільницях, зафіксоване у протоколі засідання цієї виборчої комісії, розпочатого 25 жовтня 2020 року.

Разом з тим ЦВК зобов’язала вказану комісію не пізніше 24 години 11 листопада 2020 року встановити підсумки голосування з виборів депутатів Чернівецької обласної ради і депутатів Чернівецької районної ради, а також результати виборів депутатів Чернівецької міської ради та результати голосування з виборів Чернівецького міського голови, про що скласти відповідні протоколи.

Окрім того, зазначена ТВК зобовʼязана транспортувати перші примірники протоколів про підсумки голосування з виборів депутатів Чернівецької обласної ради та депутатів Чернівецької районної ради разом з іншими документами до Чернівецьких районної та обласної територіальних виборчих комісій.

Не пізніше 10 години 12 листопада 2020 року вказана комісія має надіслати до ЦВК інформацію про виконання постанови Комісії.

Комісія звернула увагу Чернівецької міської ТВК на необхідність неухильного дотримання вимог Виборчого кодексу України під час виконання своїх повноважень та організації роботи, а також на відповідальність, яку несуть виборчі комісії та їх члени, зокрема кримінальну, за порушення вимог законодавства України про місцеві вибори.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії  ЦВК

peredplata