Наслідки ухилення від сплати аліментів: що потрібно знати буковинцям?

          Питання сплати аліментів є однією із найактуальніших правових проблем. Конституцією України, статтею 51, встановлено, що батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. Однак, не всі батьки свідомо і добросовісно виконують свої обов’язки по відношенню до дітей, тому у такому випадку той із батьків, хто утримує дитину і з ким дитина проживає, вимушений звертатись до суду із позовом до іншого з батьків про стягнення аліментів на утримання дитини. Рішенням суду встановлюється спосіб стягнення аліментів. Виконання рішення суду забезпечується органами виконавчої служби України.

          Які ж наслідки несплати аліментів?

          У разі, якщо боржник ухиляється від сплати аліментів, до нього застосовуються заходи цивільної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

    Якщо один із батьків (боржник) ухиляється від сплати аліментів, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості. Така неустойка стягується на підставі рішення суду. З урахуванням матеріального та сімейного стану платника аліментів суд може відстрочити або розстрочити сплату заборгованості за аліментами.За позовом платника аліментів суд може повністю або частково звільнити його від сплати заборгованості за аліментами, якщо вона виникла у зв’язку з його тяжкою хворобою або іншою обставиною, що має істотне значення.

Закон України «Про виконавче провадження» у ст.71 встановлює обмеження для боржника, якщо сукупний розмір заборгованості по сплаті аліментів перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець виносить вмотивовані постанови:

  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Якщо аліменти сплачуються на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, такі постанови,  виносяться державним виконавцем за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці.

У разі, якщо за боржником наявна заборгованість зі сплати аліментів, розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, то державним виконавцем складається протокол про адміністративне правопорушення (стаття 183-1 Кодексу України про адміністративне правопорушення) та надсилається до суду. Санкція даної статті передбачає призначення суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

У разі, якщо заборгованість сукупно складає суму виплат за три місяці, стягував має правона звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів. Кримінальна відповідальність встановлена статтею 164 Кримінального кодексу України.

Дана інформація не є вичерпною, за більш детальним роз’ясненням можете звернутись  до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0372) 51-36-14.

Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Івана Підкови, 2. Телефон: (0372) 56-25-85 (Садгора).

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).

Перелік Бюро правової допомоги у районах Чернівецької області можна знайти на сайті безоплатної правової допомоги https://www.legalaid.gov.ua/

 

 

 

peredplata