Чи почнеться зачистка владних кабінетів України від “кротів”?.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Руслан Демченко брав участь у підготовці Харківських угод 2010 року, за якими Україна продовжила строк перебування російського флоту в Криму. Напередодні в РНБО анонсували перевірку обставин підготовки та ратифікації цих домовленостей.
З 26 лютого 2010 року по 5 березня 2014 року він був заступником та першим заступником міністра закордонних справ. Будучи цій посаді Руслан Демченко готував та погоджував текст Харківських угоді з Російською стороною.
Як відомо секретар РНБО Олексій Данілов доручив СБУ перевірити обставини підготовки та ратифікації цих угод.
“Громадське” та низка інших ЗМІ звернулися з запитом до Ради національної безпеки й оборони, щоб довідатися позицію відомства про діяльність Руслана Демченка на вищих державних посадах.
Що відомо про Демченка?
У МЗС України він почав працювати у 1990 році як третій та другий секретар візового відділу Консульського управління. Згодом Демченко був генконсулом у Стамбулі, послом у Сербії та Чорногорії.
З 2005 року був главою протоколу та Офісу президента Віктора Ющенка, а у 2010 році перейшов до МЗС, де був заступником міністра.
Вважається, що Демченко був “сірим кардиналом” МЗС, у міністерстві він відповідав за відносини України з Росією.
Він також формулював та розсилав у посольства вимоги про те, хто і що має говорити на зовнішньополітичній арені, без його згоди начебто не поширювалась будь-яка інформація від імені МЗС, передають журналісти із посиланням на дипломатів.
Також Демченко не підтримував Революцію Гідності. Крім того, дипломат брав участь у засіданні Кабінету міністрів 21 листопада 2013 року, коли уряд на чолі з Миколою Азаровим відмовився від підписання Угоди про асоціацію.
П’ятий президент України Петро Порошенко призначив Демченка у 2014 році своїм радником. Не залишився осторонь і президент Володимир Зеленський — 23 липня 2019 року він також призначив Демченка своїм радником.
16 червня 2020-го Зеленський призначив Демченка першим заступником секретаря РНБО.
May be an image of 1 особа
 
 
 

peredplata