Буковинським роботодавцям: нюанси оформлення найманого працівника

 
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що роботодавець, який наймає працівника на роботу зобов’язаний виконати певні дії для його офіційного працевлаштування. Зокрема, перш за все необхідно укласти з найманим працівником трудову угоду (контракт, договір) у письмовому вигляді, видати наказ чи розпорядження про прийняття працівника на роботу та повідомити про це територіальний орган Державної податкової служби за місцем обліку платника єдиного внеску.
Крім того, в обов’язковому порядку необхідно передбачити в трудовій угоді форму оплати праці, врахувавши при цьому, що заробітна плата не може бути меншою ніж мінімально встановлений розмір (в 2021 році цей показник становить – 6000 гривень). При виплаті місячної заробітної плати роботодавець зобов’язаний з нарахованої зарплати утримати та перерахувати до бюджету: 18 відсотків податку на доходи фізичних осіб, 1,5 відсотка військового збору, а також сплатити 22 відсотка єдиного соціального внеску.
Для прикладу: При нарахуванні працівнику заробітної плати в розмірі 10000 гривень роботодавець має утримати з працівника ПДФО (18%) –1800 грн, військовий збір (1,5%) – 150 гривень та виплатити найманому працівнику – 8050 грн.
Крім того, роботодавець за найманого працівника має сплатити на нараховану заробітну плату єдиний внесок (22%), який становить 2200 гривень.

peredplata