В колонії на Буковині засудженим не виплачують зарплату: прокуратура відкрила провадження кримінальні

Порушення законодавства про працю та невиплата заробітної плати  засудженим – прокуратура зареєструвала два кримінальні провадження

Прокурори органів Чернівецької обласної прокуратури за участі спеціалістів контролюючих органів перевірили стан додержання адміністрацією установ попереднього ув’язнення, виконання покарань та  державного підприємства ДКВС України вимог законодавства про охорону та оплату праці в’язнів.

Під час перевірки встановлено, що посадові особи державної установи «Сокирянська виправна колонія (№67)» упродовж 2020-2021 років порушували права засуджених на працю. Укладали з ними договори цивільно-правового характеру, які містили всі ознаки трудових договорів, таким чином уникали  обліку тривалості робочого часу, ухилялись від надання встановлених гарантій, пільг, компенсацій, доплат засудженим, у тому числі за роботу у нічний час, понаднормово, у святкові та вихідні дні.

За вказаним фактом Дністровською окружною прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 172 КК України (грубе порушення законодавства про працю).

Також, виявлено що державним підприємством «Підприємство ДКВС України (№ 67)», де працюють засуджені державної установи «Сокирянська виправна колонія (№67)», більше року заробітна плата у повному обсязі їм не виплачувалась. Сума боргу станом на травень цього року сягала понад 200 тисяч гривень.

Відомості про даний факт внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 175 КК України (безпідставна невиплата заробітної плати більш як за один місяць).

Крім того, у діяльності установ виявлені порушення законодавства  щодо охорони та оплати праці, на усунення яких внесено 3 документи прокурорського реагування з вирішенням питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, з вини яких вони допущені.

Про це інформує Чернівецка обласна прокуратура.

Світлина з відкритих джерел.

peredplata