Орендар не сплачує кошти за орендовану ділянку: як захистити свої інтереси?

Чимало громадян, земельні ділянки яких перебувають в оренді, стикалися з проблемою заборгованості з орендної плати за земельну ділянку чи несвоєчасною її сплатою. Отже – як діяти в такому випадку?

Відповідно до Закону України «Про оренду землі», оренда землі – це  засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності. Договір оренди землі – це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до законодавстваорендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату є істотною умовою договору оренди землі.

Важливо нагадати, що відповідно до ст. 21 Закону України «Про оренду землі» орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Орендна плата виплачується в грошовій абонатуральній (негрошовій) формі.

Відповідно до ч.1 ст.96 Земельного кодексу України землекористувачі зобов’язані своєчасно сплачувати орендну плату. Тобто зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Законодавство передбачає, що орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати за земельну ділянку, у свою чергу орендар земельної ділянки зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату за земельну ділянку

Стаття 32 Закону України «Про оренду землі» вказує, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, зокрема за порушення умов щодо сплати орендної плати. Законом передбачено, що у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. У разі невиконання орендарем обов’язку щодо умов повернення орендодавцеві земельної ділянки орендар зобов’язаний відшкодувати орендодавцю завдані збитки.

Тобто, якщо орендар порушує умови договору оренди і сплачує орендну плату з порушенням строків визначених в договорі чи систематично не вносить орендну плату протягом певного періоду, Ви маєте право на розірвання договору та стягнення заборгованості у судовому порядку.

Дана інформація не є вичерпною, за більш детальним роз’ясненням та отримання правової допомоги можете звернутись  до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0372) 51-36-14.

Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Івана Підкови, 2. Телефон: (0372) 56-25-85 (Садгора).

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).

Перелік Бюро правової допомоги у районах Чернівецької області можна знайти на сайті безоплатної правової допомоги https://www.legalaid.gov.ua/

 

 

 

 

 

 

peredplata