У центрі Чернівців буде відновлено історичний пам’ятник

У центрі Чернівців буде відновлено історичний пам’ятникУ неділю, 6 квітня, о 15.00 на Центральній площі Чернівців відбудеться символічна Хресна хода. Під час цього дійства встановлять хрест на тому місці, де колись стояла відома скульптурна композиція Пієта – з Дівою Марією та Ісусом Христом.
Її хочуть відродити, оскільки вона символізувала любов, милосердя і прощення. А поки що під час Хресної ходи освятять місце під майбутній пам’ятник й поставлять на цьому місці хрест. Буде це статуя Богородиці чи колишня Пієта – вирішуватиме спеціальна комісія.

Скульптуру Пієти на Центральній площі, яку було встановлено тут 1827 року, хотіли відновити ще до 600-річчя Чернівців. Тоді відповідне звернення надіслали до міської ради релігійні громади та громадські організації міста.

– Ще 1999 року вийшла Постанова Кабміну, якою передбачено відновити видатні пам’ятки історії та культури України. Серед 49 пам’яток, які там є, зазначався і Хрест Пієта, – розповів голова Товариства \”Український Народний Дім у Чернівцях\” Володимир Старик. – Але міська влада поки що не має наміру цього робити. Щоправда, є позитивна відповідь обласної архітектури, яка пропонує міській раді Хрест Пієта внести до переліку відновлюваних архітектурних пам’яток до 600-річчя міста.

Однак досі це питання не вирішили. Скульптурну композицію пропонують встановити на Центральній площі там, де вона колись стояла, – неподалік від місця, де зараз клумба.

Історична довідка

Хрест Пієта – скульптурна композиція заввишки понад три метри, на якій були Божа Мати з тілом свого загиблого сина на руках та два ангели. Встановили пам’ятник у Чернівцях 1827 року з ініціативи міщанина Лазаря Михайловича. Тоді місто нараховувало тільки 900 будинків та 9000 мешканців. Площа з Хрестом стала центром Чернівців, навколо якого формувався весь архітектурний ансамбль. Впродовж століття чернівчани вважали статую Пієти покровителькою міста, символом милосердя, співчуття та побожності. Її не наважилася зрушити з місця влада Австро-Угорської імперії, яка планувала встановити тут скульптурну композицію \”Австрія\”. Після протестів громадськості від цієї ідеї відмовилися. Статую демонтувала румунська влада, встановивши на її місці пам’ятник возз’єднання у вигляді воїна та бика, під копитами якого гине орел. Румуни перенесли пам’ятник біля нинішнього Червоноармійського ринку. За радянської влади Хрест Пієта знищили.


Джерело: МБ

peredplata