Правила поведінки при відвідуванні лісів і поводження з вогнем

Збереження лісів нашої країни багато в чому залежить від того, наскільки дбайливо всі ми до них ставимося. Лісові пожежі, звалища сміття у лісах – це все наслідок безтурботного ставлення людини до лісу. Причиною більш ніж 90% лісових пожеж є необережне поводження людей з вогнем. У ряді випадків природні пожежі стають наслідком умисного підпалу, техногенної аварії чи катастрофи. Для того щоб зберегти ліси для себе і для майбутніх поколінь, необхідно дотримуватися кількох простих правил:
В лісі неприпустимо: кидати горящі сірники, недопалки, тліючі ганчірки, розводити багаття у вітряну погоду і залишати його без нагляду; користуватися відкритим вогнем, розводити багаття в густих заростях, під низькозвисаючими кронами дерев, поруч зі складами деревини, в безпосередній близькості від дозрілих сільськогосподарських культур, у місцях з сухою травою, а також використовувати на полюванні пижі з легкозаймистих або тліючих матеріалів, залишати в лісі самозаймистий матеріал – промаслене або просочене горючими речовинами (олією, бензином) ганчір\’я та обтиральний матеріал, заправляти пальним бак автомобіля при працюючому двигуні, використовувати несправні машини, палити або користуватися відкритим вогнем поблизу машин, що заправляють пальним, залишати пляшки або рештки скла, які в сонячну погоду можуть сфокусувати сонячний промінь і запалити суху рослинність, випалювати суху траву на лісових галявинах, у садах, під деревами, в прогалинах, а також стерню на полях і в лісі, підпалювати очерет. Ніколи не залишайте без нагляду не загашене багаття!!! Після відпочинку багаття повинно бути ретельно засипане землею або залите водою до повного припинення тління.
Невихована і необережна людина в лісі – одна з головних причин виникнення лісових пожеж.
При виявленні лісової пожежі слід негайно попередити всіх людей, які знаходяться поблизу і постаратися залишити небезпечну зону та обов\’язково повідомити про місце пожежі Державну службу порятунку за номером 101.
Чернівецький міський відділ Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області звертається до мешканців Буковини: Будьте вкрай обережні під час відпочинку у лісі!!!

Павло Власюк,
начальник Чернівецького міського відділу
Управління Державної служби України
з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області

peredplata