Інформація про земельні відносини у загальному доступі

В Україні з 1 вересня стає доступною інформація про землекористування згідно з постановою № 639 \”Про реалізацію пілотного проекту щодо проведення моніторингу земельних відносин та внесення змін до деяких постанов Кабінету міністрів України\”.
Згідно з постановою уряду з 1 вересня вводиться взаємний обмін інформацією між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, що дозволить оновлювати дані на регулярній основі.
Зокрема, для громадян відриті такі дані, як склад земель, кількість землевласників і землекористувачів, середній розмір земельних ділянок, реєстрація земельних ділянок у Державному земельному кадастрі, кількість і площа ділянок, переданих в оренду, наданих в користування та передано у власність громадянам безоплатно, суми нарахованих і сплачених платежів за користування земельними ділянками — всього понад 140 показників.
Нагадаємо, що земельна реформа, розроблена Кабміном, передбачає можливість для малого і середнього фермерського бізнесу купувати землю, не конкуруючи з великим. Також повідомлялося, що Міністерство аграрної політики і продовольства України планує внести норму про надання юридичним особам права на покупку до 1 тис. Га землі в проект закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».

Про це повідомляє Юрій МІНТЕНКО начальник управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області.

peredplata