Частинка економічної Норвегії у Чернівцях

03 жовтня 2017 р. важлива дата для економічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. В цей день в рамках святкування 142-ої річниці від створення університету та залучившись підтримкою Інституту доктора Яна-У.Сандала (Норвегія), було урочисто відкрито навчальну аудиторію імені Йозефа А. Шумпетера.

Частинка економічної Норвегії у Чернівцях

Нагадаю, що Йозеф Шумпетер – всесвітньовідомий науковець-економіст, славиться оригінальною працею «Теорія економічного розвитку», що зробила глибокий вплив на сучасну економічну науку. З 1909 по 1911 р. працював на посаді позаштатного професора факультету держави і права Чернівецького цісарського університету імені Франца Йозефа.
У своїй роботі науковець прагнув до ідеалу сильної влади, його пріоритетом стало намагання досягти збалансованого бюджету.
Олександр Саєнко, завідувач кафедрою міжнародної економіки в ЧНУ ім. Юрія Федьковича розповів, що аудиторія слугуватиме і для навчання студентів, і з метою проведення наукових досліджень та освітніх заходів. Впродовж осені в рамках Школи соціального підприємництва там проходитимуть англомовні лекції та семінари із соціального підприємництва, інноваційного та стратегічного менеджменту, по закінченню яких студенти ЧНУ зможуть отримати норвезький сертифікат. Спільно із партнерами із Університету м. Коруни (Іспанія) заплановані он-лайн лекції з проблем європейської інтеграції та економічного розвитку. Обладнана по-новому стане в нагоді проведення заходів студентського англомовного дебатного клубу.

Частинка економічної Норвегії у Чернівцях

Нашому кореспонденту вдалося поспілкуватися з норвезьким гостем, професором Яном-Урбаном Сандалем, який власне і проводитиме ці лекції Школи соціального підприємництва.
– Коли була видана «Теорія економічного розвитку» і на скільки вона популярна сьогодні?
– Книга була вперше видана у 1912 році і вона є зараз дуже актуальною, оскільки багато науковців проводять свої дослідження на базі цього твору.
– Чи має ця праця безпосередній вплив на вашу роботу?
– Я почав свої дослідження у 2012 році, що привело мене сюди і розпочало співпрацю між Чернівецьким національним університетом та інститутом Яна-У.Сандала.
– Хто надав кошти на відкриття аудиторії на честь Франца Йозефа?
– Приміщення надає університет, ремонт також зроблено за кошти університету, а от обладнання для аудиторії надав Інститут доктора Яна-У. Сандала і я власне сам зацікавлений у роботі цієї аудиторії, адже це приміщення на честь Йозефа Шумпетера і сам університет запропонував проект для оновлення та відкриття, а Інститут погодився надати фінансову підтримку.
– Яке обладнання надав норвезький інститут?
– Наш Інститут придбав столи, стільці, шафи під невелику бібліотеку, мультимедійний проектор, екран, ноутбук, обладнання для WiFi.
За словами Яна Урбана – це крок на зустріч студентам, яким замало просто слухати лекції, вони прагнуть більшого. І кожен студент по закінченню університету має бути затребуваним для роботи, конкурентноспроможним на ринку праці, для цього йому потрібен всебічний розвиток і можливість реалізувати себе, чому сприятиме навчання в спеціально обладнаній аудиторії.

peredplata