Буковинські журналісти кидають виклик режиму (Заява)

Представники мас-медіа Буковини звернулись до президента України Віктора Януковича та Генерального прокурора України Віктора Пшонки з вимогою покарати винуватців та замовників побиття журналістки Тетяни Чорновол, ретельно розслідувати справу за цим фактом, негайно звільнити з посади міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка і здійснити детальну перевірку законності його діяльності.

Президенту України Віктору Януковичу
від журналістів Чернівецької області

ЗВЕРНЕННЯ
Ціла низка подій, які стались, починаючи з 22 листопада (побиття, напади на активістів, кривавий розгін мирної акції, штурм Євромайдану в Києві), свідчать про некомпетентність, неспроможність виконувати свої професійні обов’язки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.
Останньою краплею стало жорстоке побиття журналістки Тетяни Чорновол в ніч на 25 грудня в Борисполі. Побиття сталось після того, як вона розповсюдила інформацію про розкішні маєтки, де проживає міністр Захарченко.
Винуватці та замовники цього побиття повинні бути жорстоко покарані. Це не є хуліганством, як наразі кваліфікують цей злочин правоохоронці. Це є замахом на життя. На життя журналіста за професійну діяльність.
Вважаємо недоречним доручати розслідування цієї справи міністру Віталію Захарченку, який може бути пов’язаним з побиттям журналістки.
Зважаючи на суспільний резонанс останніх подій, а також на те, що вся відповідальність за ці події лежить в тому числі на міністрі внутрішніх справ України Віталію Захарченку, вимагаємо НЕГАЙНО звільнити його з посади міністра внутрішніх справ, перевірити (спеціально створеною комісією з залученням представників журналістської спільноти) законність його діяльності.
Наголошуємо, що в демократичній країні журналісти повинні почувати себе захищеними не тільки законом,а й правоохоронними органами. Однак наразі спостерігається небезпека саме зі сторони правоохоронних органів.
Ми не вимагаємо гарантій безпеки нашої праці – безсенсово вимагати гарантій у розбійників. Просто відтепер, після випадку з Чорновол, кожен напад на журналіста розцінюватимемо як тиск влади на свободу слова і будемо говорити про це своїм читачам. І вживати засобів, які дає нам професія.

Журналісти Чернівецької області

Генеральному прокурору України
Віктор Пшонці

Від журналістів Чернівецької області

ЗВЕРНЕННЯ
В ніч на 25 грудня в Борисполі була жорстоко побита журналістка Тетяна Чорновол. Вважаємо, побиття пов’язане з професійною діяльністю. Особливо, якщо зважити, що побиття сталось після публікації щодо маєтків міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.
Вимагаємо ретельно розслідувати цю справу. Знайти не тільки виконавців, але й замовників. Щодня звітувати перед громадськістю про хід розслідування та вжиті заходи щодо виявлення злочинців. Вимагаємо також перекваліфікувати справу, порушену за фактом побиття журналістки з «Хуліганство» на ст.115 ККУ (умисне вбивство) через ст. 15 ККУ (незавершене з причин, що не залежали від злочинців) та ст.171 ККУ (перешкоджання журналістській діяльності).
Наголошуємо, що в демократичній країні журналісти повинні почувати себе захищеними не тільки законом,а й правоохоронними органами. Однак наразі спостерігається небезпека самі зі сторони правоохоронних органів. Ми вимагаємо гарантій безпеки нашої праці!

Журналісти Чернівецької області

Журналісти Буковини також звернулися до начальника УМВС Чернівецької області генерала Демидова, прокурора Павлюка та начальника СБУ Семишкура із заявою, що відповідальність за будь-які події, пов’язані із загрозою життю, здоров’ю і тиском на родини журналістів лягають на них. І ті, хто прикриває злочини інших відповість за всіх.

Начальникові УМВС України в Чернівецькій області
Демидову О.
Прокуророві Чернівецької області
Павлюку П.В.
Начальникові СБУ в Чернівецькій області
Семишкуру С.В.

Заява
журналістів Чернівецької області щодо побиття колеги

Різдвяна ніч, коли більшість світу славить народження Спасителя, в Україні стала плацдармом для розгулу сил мороку. Цинічно, нахабно, показово побили нашу колегу – Тетяну Чорновол. Ми вбачаємо в цьому ганебному побитті ланку одного великого ланцюга – цілеспрямованої кампанії влади зі знищення в Україні вільної журналістики.
Упродовж останніх років ми не просто спостерігаємо, а відчуваємо на собі цю систематичну «діяльність» влади з дискредитації і залякування представників нашої професії. Останній випадок з Т. Чорновол – це яскрава демонстрація того, що всі запевнення влади про повагу до фаху журналіста – це лицемірство і відверта брехня. Нам цілком зрозуміле ставлення до нас влади і так званих правоохоронних органів (які в народі вже справедливо прозвали правоПохоронними). Ми усвідомлюємо, що ніхто з вас нас не захищає і не захистить. Більше того, небезпідставно складається враження, що подібні розправи є результатом не лише бездіяльності влади, але й з її відома і сприяння. Неважко передбачити, що подібні схеми залякування і тиску на журналістів, апробовані на журналістах центральних ЗМІ, зовсім скоро знайдуть застосування в регіонах.
Тому заявляємо про те, що відповідальність за будь-які події, пов’язані з загрозою життю і здоров’ю журналістів Чернівецької області, тиском на них через їхні родини чи в будь-який інший спосіб, покладаємо на вас особисто. Ваша кругова порука, коли ви мовчки не засуджуєте подібні речі, зрештою обернеться проти вас. Покриваєте злочини інших – відповідайте за всіх.
25.12.2013

peredplata