На кордоні небезпечна ситуація з контробандистами Красноїльська

Генерал-майор Державної прикордонної служби України Олег Медведчук вважає, що ситуація із конфліктами мешканців Чернівецької області та прикордонників є “вкрай загрозливою”.

Про це він повідомив у дописі на власній сторінці у Facebook.

“Прикордонник, як і будь-який інший правоохоронець при виконанні службових обов`язків має переважне право на застосування сили, а в крайньому випадку і зброї. Закон чітко розмежовує поведінку сторін: правоохоронець вимагає – громадянин виконує. Все інше, в т.ч. оскарження незаконності дій людини в погонах – потім. Таким чином, я на стороні прикордонного наряду”, – повідомив він, додавши, що він тривалий час відслідковує розвиток подій на кордоні Чернівецької області.

Напад на прикордонників. Генерал-майор назвав «вкрай загрозливою» ситуацію на Буковині

“Ситуація вкрай загрозлива. Між місцевим населенням та прикордонниками виник глибокий конфлікт, який вже давно перейшов в стадію фізичного протистояння”, – написав Медведчук, нагадавши події річної давнини, коли у Путильському районі група з 70 осіб заблокувала прикордонний наряд.

“Підбурений натовп категорично відмовився пропустити прикордонний автомобіль, який рушив для перевезення затриманої контрабанди. Тоді наряд теж здійснив кілька попереджувальних пострілів зі штатної зброї. Обійшлося без крові”, – написав генерал-майор.

“При цьому місцеві мешканці, відкрито говорили, що причиною їх обурення є вибірковий підхід прикордонників в заборонах на здійснення протиправної діяльності. Навіть лунали обвинувачення, що прикордонні посадовці торгують затриманою контрабандою”, – повідомив він.

Медведчук вважає, що головною причиною протистояння є те, що “прикордонників сприймають як складову в системі організації протиправної діяльності. А народ це бачить, і навіть на постріли він мовчати не буде”.

“Військовим методом людей не зупинити. Майдан тому є прикладом. Якщо ситуацію не змінити прогноз розвитку обстановки невтішний: подальше загострення конфлікту аж до збройних сутичок місцевого населення з правоохоронцями; блокування прикордонних підрозділів; знищення прикордонної інфраструктури; падіння іміджу охоронців кордону”, – повідомив генерал-майор ДПСУ.

“Дуже незрозумілим є підхід до розв’язання цієї кризи. Керівники відомства заховались у своїх кабінетах. Мабуть зараз на Буковину буде спрямований черговий військовий резерв із сподіванням на “розсмоктування” ситуації. Вважаю, що таке сподівання дуже марне. В складній ситуації слід виїхати на місце першим керівникам Держприкордонслужби, розібратись в обстановці, ініціювати координаційну нараду в ОДА, зустрітися з представниками громадськості в Чернівецькій області. Буде доречним замінити місцевих правоохоронців, що давно мають контрабандну залежність”, – написав він.

Нагадаємо, у вівторок, 19 червня, в межах смт Красноїльськ Сторожинецького району Чернівецької області невідомі особи намагались блокувати рух прикордонному наряду Чернівецького прикордонного загону та здійснити груповий напад на працівників відділу прикордонної служби “Красноїльськ”.

Пізніше у мережі з’явилось відео сутички біля кордону з Румунією на Буковині.

Генпрокурор Юрій Луценко вимагає повернути кримінальну відповідальність за нелегальний перетин державного кордону.

peredplata