Став відомий склад нового парламенту

Став відомий склад нового парламентуУ перший день роботи нового парламенту «регіоналам» треба буде знайти 15-20 «тушок». Інакше у них і комуністів не буде більшості.

Минулого тижня всі основні політичні сили країни озвучили списки кандидатів у депутати. І хоча під час з´їздів деяких партій не обійшлося без ексцесів – наприклад, у Партії регіонів делегати голосували за списки «наосліп» – загальну картинку наступного парламенту можна уявити вже зараз. Враховуючи специфіку змішаної системи, варто розділити аналіз наступного парламенту на дві категорії: вибори за партійними списками, а також обрання кандидатів у депутати по мажоритарних округах. Якщо говорити про ситуацію з партійними списками, останні соціологічні опитування свідчать, що на старті виборчої кампанії опозиція випереджає «регіоналів». Причому випереджає на 5-8%. Щоправда, все тільки починається – соціологи ще не включили в боротьбу рейтинги, а політтехнологи-фальсифікатори тільки почали розминку.

Став відомий склад нового парламенту

Наразі, за даними опитувань, до парламенту залізно потрапляє чотири партії: Партія регіонів, Об´єднана опозиція «Батьківщина», «УДАР Віталія Кличка» та КПУ. Теоретично до них можуть приєднатися ВО «Свобода» та «Україна – вперед!».

Глава Комітету виборців України Олександр Черненко спрогнозував для «Коментарів» попередню розкладку нового парламенту. «Якщо говорити про «Батьківщину», то їй за партійними списками можна розраховувати на 70-85 прохідних місць. Хоча остання цифра – дуже оптимістична. З розрахунком на те, що опозиція проведе дуже ефективну кампанію. Партія регіонів, враховуючи нинішні рейтинги, також може розраховувати на 70-80 депутатів. І якщо не буде брутальних фальсифікацій, то більше набрати їм буде вкрай важко. Якщо ж говорити про партію «УДАР», то 30-35 місць вони повинні одержати. Може вийти навіть трохи більше. Комуністи можуть розраховувати на 20-25 місць», – зазначив він.

Став відомий склад нового парламенту

Серйозно може змінитися ситуація у випадку, якщо в парламент потраплять «Свобода» та «Україна – вперед!». За словами Черненка, це означатиме, що бонусів, які при заході до Верховної Ради отримають прохідні партії, буде значно менше. «Якщо вони пройдуть до парламенту, то ті партії, про які ми згадували раніше, недорахуються по п´ять, а то і більше депутатських місць», – підкреслив експерт.

Також глава КВУ озвучив свій прогноз щодо мажоритарки. «Дивлячись на тих кандидатів, яких виставила« Батьківщина», а також на те, коли вона їх виставила, за найоптимістичнішим сценарієм візьме вона 30 округів. З десяток депутатів візьме УДАР. «Свобода» набере близько шести осіб», – зазначив він.

Всі інші кандидати по мажоритарних округах в переважній більшості представлятимуть або Партію регіонів, або лояльні до неї партії, або ж взагалі будуть самовисуванцями. Варто зазначити, що останніх, за найскромнішими підрахунками, в сьомому скликанні Верховної Ради буде до 80 осіб. Очевидно, що деяка їх частина буквально в перший же день скликання сесії поповнить лави фракції Партії регіонів. Всі інші позафракційники-мажоритарники, швидше за все, розбредуться по різним фракційним групам на кшталт «Реформи заради майбутнього».

Якщо ж проаналізувати партійні списки, то вже зараз можна з великою точністю назвати, хто стане депутатом, а хто ні. Наприклад, у «Батьківщини» в зоні ризику (75-80 місце) перебувають нинішні народні депутати Остап Семерак (№ 76 у списку «Батьківщини») та Юрій Прокопчук (№ 78), а також глава виборчого штабу Об´єднаної опозиції в Донецькій області, «фронтовик» Олександр Ярошенко (№ 77). Однак, враховуючи прогнозоване зняття з реєстрації в опозиційному списку Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, вищевказані кандидати можуть особливо не турбуватися про своє майбутнє. Тому наразі «на рубежі» виявилися головний «фронтовик» Луганської області Ігор Ліскі (№ 83), екс-керівник апарату Юлії Тимошенко під час перебування її прем´єром Михайло Лівінський (№ 84), а також нинішній депутат, борець за права шахтарів Михайло Волинець (№ 85).

У Партії регіонів під знаком питання можуть виявитися мандати народних депутатів Юрія Морока (№ 81), Владислава Забарського (№ 82), Юрія Колоцея (№ 83). Але враховуючи, що списки ПР – це кадровий резерв для виконавчої гілки влади, швидше за все, 15-20 депутатів-«регіоналів» залишать стіни парламенту і тим самим підтягнуть список приблизно до сотого місця. Таким чином, до парламенту можуть потрапити нинішні нардепи Іван Вернидубов (№ 97), Василь Кисельов (№ 98) та Василь Демчишин (№ 99). Але знову-таки – все залежатиме від розкладів у верхній частині списку.

У списку УДАРу під питанням глава Херсонської обласної організації партії Михайло Фабрін (№ 39), а також колишній прес-секретар Юлії Тимошенко Віталій Чепінога. У комуністів будуть чекати повороту Фортуни 2-й секретар Семенівського райкому КПУ Полтавської області Роман Шугай (№ 23), депутат Ленінської райради Севастополя Лариса Байдюк (№ 24) і другий секретар Житомирського обкому КПУ Василь Самойленко (№ 25).

У разі проходження п´ятивідсоткового бар´єру «Свобода» зможе розраховувати, як мінімум, на 12-13 осіб. Крім них, звичайно, до фракції підтягнуться депутати, що пройшли по мажоритарних округах. Найімовірніше, прохідний список закінчиться або на керівнику прес-служби «Свободи» Юрію Сиротюку (№ 14), або на заступнику керівника Центрального виборчого штабу, депутатові Київської обласної ради Олегу Гелеєві (№ 15). Якщо ж говорити про можливе проходження в парламент партії «Україна – вперед!», то перейматися питанням пройду – не пройду варто Руслану Ігнатьєву (№ 14) і Сергію Лосінському (№ 15).

Загалом, можна прогнозувати, що Партія регіонів зможе отримати на осінніх парламентських виборах близько 180-195 місць. Щоправда, варто враховувати, що 80-90 місць вони отримають за списком, а близько 100 депутатських крісел займуть «регіонали»-мажоритарники. Таким чином, навіть за найоптимістичніших прогнозів Партія регіонів разом із комуністами (25-30 місць) звичайної більшості не набирає. Тому вже з перших днів роботи Верховної Ради розпочнеться процес «тушкування». Для звичайної, але залізної більшості треба добрати 10-15 осіб, проте, враховуючи історію останніх голосувань у Верховній Раді, влада любить цифру в районі 240-250 голосів. Для конституційної більшості доведеться ангажувати всіх позафракційних мажоритарників, а також підключити ймовірних «тушок» з опозиційних сил. А це коштуватиме дуже дорого. У той самий час більшості не буде і в опозиції. За оптимістичних прогнозів «Батьківщина» отримує 110-115 місць. Приплюсувавши до них «кличківців» (35-40 місць), у результаті вийде 155 осіб. Якщо до цього додати мажоритарників від «Свободи», а також інших політсил, що стоять на націонал-патріотичних позиціях, то цього вистачить, аби не дати владі змінити Конституцію. Однак, за песимістичними прогнозами, до дати голосування за нову Конституцію в нинішньої опозиції через процеси «тушкування» депутатів може просто не виявитися «блокуючого пакету».

Тому президентські амбіції Арсенія Яценюка, інших лідерів Об´єднаної опозиції, а також Віталія Кличка будуть прямо залежати від того, чи зможуть вони до 2015 року зберегти свої фракції в стані бойової готовності.

Дмитро Качура ЧЕРНІВЦІ.КОМЕНТАРІ (джерело та світлини)

peredplata