Вибори на Буковині: Марш до ради! Продовження.

Вибори на Буковині: Марш до ради!  Продовження.Цієї виборчої кампанії вихідці з Буковини активні, як ніколи. Вони зуміли увійти до списків усіх партій, котрі зареєстрували кандидатів у народні депутати. Добрий десяток їх уже сидить і чекає урочистого моменту, коли їм вручать мандат на краще життя уже завтра.

Вони змогли у супервисокій конкуренції посісти прохідні місця у списках партій, що долають п’ятивідсотковий бар’єр. Ще стільки ж сидять і трусяться від хвилювання за партії, котрі наближаються до прохідного відсотка. У них шанси 50х50. А найбільше кандидатів-буковинців сидить у непрохідних нетрях. Вони також на щось сподіваються. Якщо не переможуть, то хоч візьмуть участь, заявлять про себе як про великих чи малих політиків.
Усі вони до виборів перебуватимуть під пильним оком журналістів, а ті, хто продовжить кар’єру політика, та ті, хто стане депутатом, і після виборів матимуть «дочиніння» з акулами пера та мікрофоном.

Сьогодні на політичному полі України грають різні команди: від гнилих слабачків до елітних професіоналів. Незважаючи на різний рівень, всі однаково амбітні. Ми розглядатимемо списки тих команд, котрі мають реальну можливість увійти до верховної ради або ж нашкодити тим, хто туди входить.

Партія «Україна – вперед!»
Вона проходить під брендом Наталії Королевської. А сама Наталія ще недавно була соратницею Юлії Тимошенко. Потім вийшла з тіні лідера БЮТ. Тим паче, що Юлія Володимирівна мала великі проблеми з владою. А влада вже придивлялася до Королевської. Тепер з усього видно, що вона танцює під музику регіоналів. Їй би ще косу заплести, і мала б спокій.

Перейти 5-відсотковий рубіж цій партії поки що трохи проблемно. Але нашкодити «Батьківщині» та Об’єднаній опозиції вона може добряче у Східних та Південних областях України. На Заході її розгадали і політики, і виборці. Тому вона не зможе тут якось відчутно вплинути на перебіг виборчого процесу. Тим паче, що на Буковині до цієї партії не увійшли якісь знані та поважні серед політикуму люди. Відповідно Королевська «нагородила» їх високими (вірніше, низькими) порядковими номерами у пар-тійному списку. Голову обласної організації Івана Ластівку посадили на 62-ге місце у списку кандидатів. І там він сидить та чекає, коли мандат занесуть. А одержить він мандат депутата тоді, коли рак на горі свисне.

Ще нижче свого лідера, на 145 місці, сидить керівник дизайн-студії Роман Бордун. Напевне, цей політик вже нічого собі не чекає.
За будь-яких вислідів виборів, буковинців у верховній раді від партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!» не буде. Тим паче, що й мажоритарники на всіх буковинських округах від цієї політсили дуже політично злиденні.

УДАР у РАДУ
Політична партія УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка таки добре «попасеться» на електоральному полі Об’єднаної опозиції. Влада повторила технологію з Сергієм Тігіпком. Вона використала її під час виборів президента. І добряче зашкодила Юлії Тимошенко. Більше того, тоді Тігіпко відіграв роль могильника президентських амбіцій ЮВТ. За це його обласкали, а технологію запустили на вибори до верховної ради. Замість Тігіпка є Віталій Кличко. А все інше так, як було на виборах президента.

Тим паче, що навіть у Чер-нівецькій області чимало вчорашніх сильноукраїнців легко і швидко переметнулося до УДАРу. Одним із них є Григорій Тіміш, кандидат у депутати за Новоселицьким виборчим округом № 203. Тепер він кандидат від УДАРу, а ще вчора був депутатом райради від «Сильної України».

УДАР в області представлений тими, хто свої перші кроки у політиці робив з теперішньою Об’єднаною опозицією (з БЮТом і «Нашою Україною»).
Хоча заради красного слівця і гарної технології лідер УДАРу в Чернівецькій області Роман Ванзуряк на одній із прес-конференцій безвідповідально заявив, що на Буковині членами цієї партії є нові люди і нові політики. Ті, хто ніколи не був в інших партіях. Всі чистенькі, ніби немовлята у пологовому будинку №1 по вулиці Рівненській. Його заява виглядала дуже смішною. Бо біля лідера (який ще недавно був депутатом облради від БЮТу) сиділи заступники і низове керівництво партії. І всі вони до УДАРу були членами ВО «Батьківщина», «Наша Україна». Від цих партій ставали депутатами різних рівнів. Тоді навіть журналісти пожартували:

— Це у вас рядові члени чистенькі, а все керівництво встигло змінити по кілька партій, поки не прибилося до УДАРу.

Сараку Ванзуряк досі не має що відповісти на резонне зауваження.

А сама партія та її актив стараються якомога рідше з’являтися на людях. Останнім часом не проглядається жодної активності. Напевне, бояться зашкодити тим процесам, які відбуваються в суспільстві.

А виборці Кличка і його партію таки підтримують. Звичайно, не настільки, як губернатор області Папієв передбачав навесні. Тоді він говорив, що Об’єднана опозиція буде третьою на виборах. Першими, за Папієвим, мають бути регіони, другими – УДАР, а третіми – опозиція.
Цікаво, що, навіть сам не відаючи, за Фрейдом обмовився, коли Кличка виключив з опозиції.
Отож як би хто не старався, а УДАР таки пройде у РАДУ. А разом з ним депутатами стануть: письменниця Марія Матіос з с. Розтоки Путильського району та Оксана Продан з Чернівців. Вони займають відповідно 2 і 4 місця у списку партії. За сприятливих обставин можливе потрапляння у раду Романа Ванзуряка. Він 30-й у списку. Кілька разів наговоривши всяких дурниць публічно, останнім часом Роман сидить тихо, ніби щур у дучці, і чекає на мандат.

Також до списку УДАРу потрапили Богдан Денис (89-й), директор ПП «Букпідшипник», Ольга Киналь (105-й), доцент ЧНУ ім. Ю. Федьковича та в.о. начальника відділу сім’ї та молоді Заставнівської РДА Василь Молдован (156-й).

Все б нічого, якби не одне «але»… З’ясовується, що до УДАРу на 4-у позицію потрапила Оксана Продан. Її чоловік Василь сьогодні є членом виконкому Чернівецької міської ради від «НУ». Ця структура цілковито контролюється партією регіонів. Більше того, чоловіка Оксани вважають наближеним до регіонала Віталія Михайлішина. Його ледь не називають начальником виборчого штабу секретаря міста від регіоналів. Тож може скластися дивна ситуація, коли політика у сім’ї зробить антагоністами чоловіка і його дружину. Та, зважаючи на те, що Оксана Продан і довірений олігарха Дмитра Фірташа у Чернівцях Юрій Борисов є кумами, складається враження, що саме газовий король і «рекомендував» куму Борисова включити до списку УДАРу. Тим паче, що саме список партії УДАР виглядає не зовсім опозиційним: там і Гурвіц з Одеси, і Куніцин з Криму та ще кілька одіозних фігур, тісно пов’язаних з владою та її партією регіонів.

(Далі буде).

Петро Кобевко

peredplata