Як патріарх Кирило став мільярдером

 Як патріарх Кирило став мільярдеромВ 1990-і роки нинішній глава РПЦ, а тоді голова Відділу зовнішніх церковних зв\’язків Московського Патріархату (ВЗЦЗ МП) митрополит Смоленський і Калінінградський Кирило «завоював положення і сколотив статки», яке дозволило йому зайняти патріарший престол». До вступу на престол особистий статок Кирила оцінювався деякими експертами в 4 млрд доларів.

Одним з джерел отримання доходів став «сигаретний бізнес». В 1993 році за участю Московської патріархії виникла фінансово-торгова група «Ніка», віце-президентом якої став протоієрей Володимир Верига – комерційний директор ВЗЦЗ МП, яким керував митрополит Кирило.

Через рік при Уряді РФ і при ВЗЦЗ МП з\’явилися дві «паралельні» комісії з питань гуманітарної допомоги: перша вирішувала, яку допомогу можна звільнити від податків і акцизів, а друга – ввозила цю допомогу по церковній лінії і продавала комерційним структурам. Таким чином, більша частина допомоги, звільненої від податків, поширювалася через звичайну торговельну мережу, за звичайними ринковими цінами.

Крім фонду «Ніка» ВЗЦЗ МП в 1990-і роки виступив засновником комерційного банку «Пересвіт», АТ «Міжнародне економічне співробітництво» (МЕС), АТ «Вільне народне телебачення» (СНТ) і ряду інших структур. Найприбутковішим бізнесом голови ВЗЦЗ МП після 1996 року став експорт нафти по лінії МЕС, звільненого на прохання Алексія II від митних зборів. Митрополита Кирила в МЕС представляв єпископ Віктор (Пьянков), який нині проживає як приватна особа в США. Щорічний оборот компанії склав у 1997 році близько 2 млрд доларів.

Джерело

peredplata