«Казначейство паралізує роботу селища у Путильському районі!”

«Через несвоєчасне проведення оплати Управлінням державної казначейської служби України в Путильському районі до дитячих садочків не можемо завезти продукти харчування та овочі на зимовий період, розрахуватися за виконані роботи з ремонту доріг та паливо, — крик душі працівників Путильської селищної ради (Путильський селищний голова Іван Петрович Повідаш). З такої ж причини призупинено роботи з будівництва адміністративного приміщення селищної ради. Платіжні доручення, які подано на оплату виконаних робіт з реконструкції приміщення селищної ради у сумі 140 000 гривень до УДКС України в Путильському районі 20 вересня 2012 року, станом на 22 жовтня ще не були проплачені, у зв’язку з чим другий місяць поспіль паралізуються роботи щодо продовження будівництва. Виконавець, який виграв тендер, у зв’язку з несвоєчасною оплатою вже виконаних робіт має намір розірвати договір… На жаль, це не перший випадок, коли УДКС у Путильському районі не проводиться своєчасна оплата вже виконаних робіт саме за незахищеними статтями. Будівельники зарплату не отримали, а розпочаті роботи не продовжуються. На звернення селищної ради з обласного казначейства дали дивну відповідь: мовляв, у держави немає коштів. Ми ж сподівалися, що їх все-таки перерахують, адже це кошти селищного бюджету і вони є на рахунку у селищної ради. В тому числі й за незахищеними статтями – реконструкція, послуги зв’язку, пально-мастильні матеріали. Селищна рада не є політизованою, ми працюємо на забезпечення послуг громади та прагнемо нормального, належного функціонування її апарату. Просимо допомогти нам у нагальній, невідкладній справі!»

Начальник управління Державної казначейської служби України в Путильському районі Людмила Степанівна Скидан:
— Зараз наша служба, відповідно до ст. 55 Бюджетного кодексу України, проплачує захищені статті видатків. Тож насправді з продуктами харчування для дитячих закладів проблем немає. Стосовно незахищених статей видатків сказати не можу нічого, така ситуація склалася не лише у Путилі. Ми ж працюємо з розпорядниками коштів (у цьому випадку – Путильська селищна рада – Н. Б.) постійно. Стосовно прогнозів також нічого сказати – щодня сподіваємося, що надійде грошове підкріплення і платежі врешті будуть проплачені.

Заступник начальника Головного управління Державної казначейської служби України у Чернівецькій області Олександр Васильович Пержун:
— За захищеними статтями проплати в області здійснюються своєчасно і заборгованості немає. Стосовно ж підрядника, котрий як суб’єкт господарської діяльності виконує певні роботи, то він сам має думати, як виплатити своїм працівникам зарплати. Ймовірно, документи, про які йдеться, потрапили до УДКС у Путильському ра-йоні в період великого навантаження – треба з’ясовувати у цьому конкретному випадку. Але ж органи казначейства мають право спрямовувати кошти насамперед на захищені статті – медикаменти, оплату енергоносіїв, харчування у закладах освіти та охорони здоров’я, пальне для «Швидкої допомоги», зарплату вчителів та лікарів… Тому вважаю, що ніхто не паралізує життєдіяльність Путили, і територіальні органи казначейства будуть й надалі спрямовувати свої зусилля на проведення всіх виплат у порядку черговості, але першочергово, з метою уникнення соціальної напруги, забезпечуватимуть виконання захищених статей видатків бюджету.
Наталія Брянська

Від редакції. Сподіваємося, що УКДС у Путильському районі почне врешті проплату платіжних доручень, поданих селищною радою 20 вересня цього року. Та у випадку зволікання звертаємося до органів прокуратури з проханням не допустити порушення законодавства із вказаних питань.

peredplata