Буковинські депутати Папієв, Матіос та Онуфрик в червні не зареєстрували жодного законопроекту

Протягом червня дев’ятьма народними обранцями з Чернівецької області, що були обрані до Верховної Ради за списками політичних партій або в мажоритарних округах за межами області, станом на 1 липня 2015 року, було зареєстровано 17 законопроектів та 12 депутатських запитів. Про це повідомляє ГО \”Опора\”.

Найактивнішим виявився позафракційний Сергій Рудик, який зареєстрував сім законодавчих ініціатив та сім депутатських запитів. Натомість жодним законопроектом не відзначились Михайло Папієв з Опозиційного блоку та Марія Матіос і Богдан Онуфрик з Блоку Петра Порошенка. Такі результати аналізу діяльність нардепів з Чернівецької області, які щомісяця здійснює Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА на основі офіційних даних сайту Верховної Ради України та парламентського сайту ОПОРИ http://rada.oporaua.org/ua/

Усі 17 законопроектів були підготовленні народними обранцями у співавторстві. Сергій Рудик долучився до розробки семи з них, Оксана Продан та Михайло Гаврилюк – до трьох, Віктор Король – до двох, Олександр Дроздик та Іван Мирний – до одного. Законодавчі ініціативи стосувалися посилення відповідальності за вчинені правопорушення у сфері інформаційної безпеки; боротьби з кіберзлочинністю; законодавчого забезпечення реформ в Україні; поіменних голосувань; розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг; удосконалення законодавства про тимчасово окуповані території; спеціально уповноваженого державного органу з питань гуманітарної допомоги; призначення пенсії у зв\’язку з втратою годувальника членам сімей осіб, загиблих внаслідок поранення, каліцтва, контузії, одержаних під час участі в Революції Гідності; посилення відповідальності за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу; продажу лікарських засобів; генетичної ідентифікації військовослужбовців; відзначення 100-ї річниці Української революції 1917 – 1921 років; унормування питання оплати робіт та заходів, виконаних підприємствами Державного агентства з управління зоною відчуження; підвищення рівня соціальних гарантій військовослужбовців, які беруть участь в бойових діях та членів сімей загиблих військовослужбовців; петицій; встановлення відповідальності за порушення у галузі житлових прав громадян, житлово-комунального господарства та благоустрою; зупинення судового провадження у разі перебування позивача або відповідача у складі підрозділів Збройних Сил та інших військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, утворених відповідно до законів України та безпосередньо задіяних у боротьбі з тероризмом або виконанні інших бойових завдань.

Протягом червня депутатські запити зареєстрували троє народних депутатів: сім запитів у Сергія Рудика, чотири – Богдана Онуфрика та один – Оксани Продан. Вони стосувалися протизаконної забудови земельної ділянки у парковій зоні міста Одеси; оцінки ефективності запровадження системи електронного адміністрування податку на додану вартість; припинення діяльності в місті Києві незаконних пунктів обміну іноземної валюти; ігнорування Урядом Арсенія Яценюка депутатських запитів, спрямованих на захист соціальних прав та гарантій громадян України.

ДЕТАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ

Народний депутат Віктор Король у червні зареєстрував у співавторстві два законопроекти: проект закону про основні засади забезпечення кібербезпеки України та ще один про внесення змін щодо посилення відповідальності за вчинені правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю. Депутат жодного разу протягом місяця не виступав та не підготував жодного депутатського запиту протягом усієї каденції.

Представник Блоку Петра Порошенка був присутній на усіх пленарних засіданнях червня, але одного разу не здійснив електронної реєстрації.

Віктор Король з початку роботи парламенту восьмого скликання зареєстрував вісім законодавчих ініціатив (автор однієї та співавтор семи), жодна з яких поки не підтримана. Він шість разів брав слово на сесіях, пропустив два пленарних засідання та ще п’ять разів не здійснював електронної реєстрації.

Його колега по фракції Марія Матіос не зареєструвала протягом червня жодного законопроекту і депутатського запиту та не відзначилась виступом на сесії. Вона була присутньою на усіх пленарних засіданнях, але протягом одного не здійснила електронної реєстрації.

За усю каденцію Марія Матіос зареєструвала сім законопроектів у співавторстві, два з яких ″Про відзначення пам’ятних дат та ювілеїв в 2015 році″ та ″Про вшанування героїв АТО та вдосконалення національно-патріотичного виховання дітей та молоді″ стали чинними актами, надіслала два депутатські запити та одного разу виступала на сесії. Була відсутня на 17 пленарних засіданнях парламенту (5 через хворобу), а ще на одинадцяти – не здійснювала електронної реєстрації.

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Богдан Онуфрик не зареєстрував протягом червня жодного законопроекту, але надіслав чотири індивідуальні депутатські запити. Усі стосувалися протизаконної забудови земельної ділянки у парковій зоні міста Одеси і були направленні Одеській обласній та міській радам, Генеральному прокурору і Прем’єр-міністру України.

Народний депутат був присутній на усіх пленарних засіданнях, але, як і минулі місяці свого депутатства, жодного разу не виступав.

Від моменту набуття депутатських повноважень Богдан Онуфрик зареєстрував у співавторстві три законопроекти, один з яких підписаний Президентом (Проект Постанови про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників деяких засобів масової інформації Російської Федерації при органах державної влади України). Також на рахунку народного депутата від Блоку Петра Порошенка п’ять депутатських запитів. За усю каденцію нардеп був відсутній на одному пленарному засіданні та не здійснив ще дві письмові та три електронні реєстрації.

Народна депутатка Оксана Продан у червні стала співавтором трьох законопроектів: проекту Постанови про План законодавчого забезпечення реформ в Україні; про внесення змін до закону Про місцеве самоврядування щодо поіменних голосувань; про внесення змін щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг.

Народна депутатка також зареєструвала протягом червня один індивідуальний депутатський запит щодо оцінки ефективності запровадження системи електронного адміністрування ПДВ, адресований Державній фіскальній службі.

Оксана Продан тричі протягом червня виступала на сесії: стосовно прохання не підтримувати Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу щодо набрання чинності актами Кабінету Міністрів та залишити в дії чинні норми закону і Конституції; та стосовно заклику підтримати Проект Закону про зміну системи регулювання економіки, який, за словами Оксани Продан, зможе дати старт зміні системи регулювання з корупційної на систему європейського регулювання економіки.

Згідно письмової та електронної реєстрації, вона була відсутньою протягом місяця на п’яти з 13 пленарних засіданнях.

З моменту набуття депутатських повноважень Оксана Продан зареєструвала в авторстві та співавторстві 45 законопроектів, один з яких став чинним актом (Проект Постанови про План законодавчого забезпечення реформ в Україні), надіслала десять депутатських запитів, 29 разів виступала на сесії, була відсутня на 11 пленарних засіданнях, ще на одному не здійснила письмової реєстрації, а на чотирьох – електронної.

Народний депутат, що обрався за мажоритарним київським округом, Михайло Гаврилюк у червні став співавтором трьох зареєстрованих законопроектів: про внесення змін щодо удосконалення законодавства про тимчасово окуповані території; про внесення зміни до Митного кодексу України щодо спеціально уповноваженого державного органу з питань гуманітарної допомоги та про внесення зміни щодо призначення пенсії у зв\’язку з втратою годувальника членам сімей осіб, загиблих внаслідок поранення, каліцтва, контузії, одержаних під час участі в Революції Гідності.

Народний депутат був відсутній на одному пленарному засіданні та не здійснив електронної реєстрації на п’яти. За цей час він не зареєстрував жодного депутатського запиту та не виступав на сесії.

З початку роботи парламенту нардеп Михайло Гаврилюк зареєстрував в авторстві та співавторстві 28 законопроектів, жоден з яких не став чинним актом, п’ять депутатських запитів. Він одного разу виступав на пленарних засіданнях, був відсутній на трьох пленарних засіданнях, ще на одному не здійснив письмову та на 25 – електронну реєстрацію.

Депутат від Народного фронту Олександр Дроздик протягом місяця став співавтором одного зареєстрованого законопроекту щодо посилення відповідальності за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу. Він не підготував протягом скликання жодного депутатського запиту та не виступав у червні на сесії жодного разу.

Нардеп був присутній на усіх пленарних засіданнях, але одного разу не здійснив письмової та сім разів електронної реєстрації

За усю депутатську каденцію Олександр Дроздик зареєстрував 19 законопроектів (автор трьох та співавтор – 16), один з яких повернутий з підписом Президента (про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування деяких лікарських засобів та медичних виробів), та тричі виступав на сесіях. Нардеп був присутній на усіх пленарних засіданнях, тричі не здійснював письмової реєстрації та ще 23 – електронної.

Народний депутат від Опозиційного блоку Іван Мирний протягом місяця став співавтором одного проекту Закону про внесення змін щодо продажу лікарських засобів. Він був відсутній на п’яти з 13 пленарних засіданнях та ще на одному не здійснив письмової реєстрації.

З початку роботи парламенту Іван Мирний став співавтором двох зареєстрованих законопроектів, жодний з яких не став чинним актом, не написав жодного депутатського запиту та жодного разу не виступав на сесіях, був відсутній на 29 пленарних засіданнях, сім з яких у зв’язку з відпусткою, та ще п’ять разів не здійснював електронної та два рази – письмової реєстрації.

Його колега по фракції Михайло Папієв у червні не зареєстрував жодного законопроекту та не написав протягом скликання жодного депутатського запиту.

В активі нардепа вісім виступів на сесії та три передачі слова. Вони стосувалися: критики Проекту Закону про внесення змін щодо набрання чинності актами Кабінету Міністрів України, та пропозиції звернутися до Прем\’єр-міністра України з приводу неякісних законопроектів, які вносяться до Верховної Ради України Кабінетом Міністрів; відсутності в параметрах бюджетної політики затверджених макроекономічних показників; підтримки Опозиційним блоком голосування за основу Проекту Закону про внесення змін щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні, та прохання не голосувати в цілому у зв’язку з відсутністю правил надання інформації надракористувачами; пропозиції відшкодувати втрати пенсії працівникам органів місцевого самоврядування, які з 1 квітня підпали під обмеження пенсій; підтримки Опозиційним блоком голосування за основу Проекту Закону про внесення змін щодо накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування, але з вимогою передбачення імперативної норми, за якою Головуючий в разі подання заяви про не особисте голосування автоматично зобов\’язаний приймати відповідне рішення, не залежно від депутата (окрім того передав Голові Верховної Ради України заяву про неособисте голосування при розгляді проекту закону щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення); критики Опозиційним блоком Проекту Закону про внесення змін у сфері комунальних послуг у зв’язку з тим, що він «не стимулює енергоефективність»; прохання Опозиційного блоку ставити на голосування Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб не в цілому, а за основу у зв’язку з наявністю у фракції власних пропозицій щодо цього закону; запитання до Віце-прем\’єр-міністра України / Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка щодо не реєстрації Політичної партії «Опозиційний блок» в Харківській області, рішення Івано-Франківської обласної ради про її заборону, та позиції Міністерства юстиції щодо цього;

Нардеп був присутній на усіх пленарних засіданнях, але на одному не здійснив електронної реєстрації.

З моменту отримання депутатського мандату Михайло Папієв став автором чотирьох та співавтором 12 зареєстрованих законопроектів, жоден з яких не став чинним актом, 30 разів брав слово на сесіях, пропустив 17 пленарних засідань, 10 з яких у зв’язку з відпусткою.

Народний депутат-мажоритарник Сергій Рудик протягом червня став співавтором семи зареєстрованих законопроектів: про внесення змін щодо генетичної ідентифікації військовослужбовців; проекту Постанови про відзначення 100-ї річниці Української революції 1917 – 1921 років; проекту Закону про внесення змін до Державного бюджету України на 2015 рік щодо унормування питання оплати робіт та заходів, виконаних підприємствами Державного агентства з управління зоною відчуження; про внесення змін щодо підвищення рівня соціальних гарантій військовослужбовців, які беруть участь в бойових діях та членів сімей загиблих військовослужбовців; про петиції; про внесення змін щодо встановлення відповідальності за порушення у галузі житлових прав громадян, житлово-комунального господарства та благоустрою; про внесення змін щодо зупинення судового провадження у разі перебування позивача або відповідача у складі підрозділів Збройних Сил, органів внутрішніх справ, Національної гвардії, Державної прикордонної служби України та інших військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, утворених відповідно до законів України та безпосередньо задіяних у боротьбі з тероризмом або виконанні інших бойових завдань.

Позафракційний депутат надіслав сім індивідуальних депутатських запитів. Шість з них стосувалися припинення діяльності в місті Києві незаконних (підпільних) пунктів обміну іноземної валюти, та були адресовані Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності, Національному банку, Міністерству внутрішніх справ, Державній фіскальній службі, Генеральній прокуратурі та Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Ще один запит стосувався ігнорування Урядом Арсенія Яценюка депутатських запитів, спрямованих на захист соціальних прав та гарантій громадян України, надісланий Кабінету Міністрів України.

Народний депутат Сергій Рудик виступав на сесії одного разу щодо відсутності проведення відкритих конкурсів для державних підприємств та із запитанням до міністра внутрішніх справ і голови профільного комітету Верховної Ради щодо кількості розкритих та нерозкритих справ в районах Черкаської області, і кількості працівників керівного складу УМВС та керівників територіальних підрозділів УМВС в Черкаській області, які перебувають на своїх посадах, працювавши при Януковичі на тих же посадах.

У червні нардеп був присутній на усіх пленарних засіданнях, але не здійснив електронної реєстрації на восьми з них.

За усю каденцію Сергій Рудик зареєстрував 42 законопроекти (2 авторських та 40 у співавторстві), жоден з яких поки не став чинним актом, написав 32 депутатські запити, дев’ять разів брав слово на сесіях, був відсутній на дев’яти пленарних засіданнях, ще на одному не зареєструвався письмово та на 30 – електронно.

Аналізуючи законотворчу діяльність вказаних народних депутатів можна констатувати те, що їхні ініціативи та запити не стосуються Чернівецької області. Законопроекти досить рідко стають чинними актами. В той час, деякі народні депутати протягом більш як семи місяців роботи в парламенті, маючи кілька помічників, демонструють досить низько законотворчу активність.

Про діяльність народних депутатів з Чернівецької області за минулі місяці можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

peredplata