Вплив пенсійної реформи на розмір пенсійного забезпечення

Перебуваючи в трудових відносинах та отримуючи заробітну плату, застрахованим особам важливо усвідомлювати, що розмір оплати праці, з якого сплачуються страхові внески, матиме в майбутньому вплив на розмір їх пенсійного забезпечення.

Солідарна система пенсійного страхування базується на засадах солідарності та здійснення виплат за рахунок коштів Пенсійного фонду України. В свою чергу, бюджет Фонду формується із страхових внесків до солідарної системи та надходжень з інших джерел, визначених Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Таким чином, кошти відрахувань, які раніше перераховувалися на соціальне страхування, створювали базу для нарахування та виплати пенсій в минулих роках, а сьогоднішні надходження від сплати єдиного внеску, що спрямовуються на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, є джерелом забезпечення поточних пенсійних виплат. Відтак, розмір заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, відіграє вагому роль у формулі розрахунку розміру пенсійного забезпечення.

Відповідно до частини 1 статті 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в редакції, що діє з 01.10.2011, для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

При цьому, для кожного пенсіонера визначається індивідуальний середньомісячний коефіцієнт заробітку, який обчислюється як середнє значення від ділення фактичної заробітної плати застрахованої особи в розрізі кожного місяця на величину середньої заробітної плати в Україні за відповідний період. Тому, чим вище рівень офіційної заробітної плати, тим більше індивідуальний коефіцієнт заробітку для обчислення пенсії та, відповідно, вище розмір пенсійного забезпечення.

Проведене в рамках пенсійного реформування «осучаснення» пенсій з 1 жовтня 2017 року із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2014, 2015 та 2016 роки (3764,40 грн.), знайшло найбільше відображення на розмірах пенсійних виплат тих пенсіонерів, які мають відносно високий коефіцієнт отримуваного ними заробітку.

Крім того важливо, щоб роботодавцями забезпечувалася сплата страхових внесків у розмірі не нижче мінімального, так як саме від дотримання цих вимог залежатиме страховий стаж для розрахунку пенсії. Адже, неповна сплата внесків за певний місяць не дасть можливості врахувати цей місяць до страхового стажу як повний – такий місяць буде враховано пропорційно сплаченим внескам. Це, в свою чергу, може вплинути на розмір майбутніх пенсійних виплат, а що ще головніше – стати визначальним при встановленні права на пенсію, оскільки саме необхідна тривалість страхового стажу є однією з головних умов набуття права на пенсійне забезпечення. Якщо на сьогодні для призначення пенсії за віком достатньо 25 років страхового стажу, то з поступовим збільшенням цієї норми протягом наступних 10 років, вже з 2028 року для реалізації права на пенсію після досягнення особою 60-річного віку необхідно мати не менше 35 років страхового стажу.

В інтересах кожної застрахованої особи – не допускати отримання заробітної плати “в конвертах”.

Прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

 

peredplata