Колишній «зек» переправляв за кордон донорів нирок

Колишній «зек» переправляв за кордон донорів нирокУ Борисполі СБУ затримала організатора каналу торгівлі людьми, який переправляв за кордон двох завербованих ним мешканців Тернопільщини для вилучення у них нирок.

Встановлено, що впродовж 2011-2012 років учасники злочинної групи підшуковували та вербували малозабезпечених українців, організовували їх виїзд за кордон, оформивши паспорти і документи, та передавали спільникам для проведення операцій з вилучення нирок. Операції проводили у медичних центрах Еквадору, Коста-Рики та Шрі-Ланки, за що донори отримували грошову винагороду у розмірі $10 тис.

Організатора каналу торгівлі та двох завербованих ним громадян, 27 та 35-річного мешканців Тернопільщини, затримали у Міжнародному аеропорту «Бориспіль» після проходження реєстрації на авіарейс «Київ-Мадрид». Зловмисник планував переправити молодих чоловіків до Коста-Рики для хірургічного вилучення у них нирок.

34-річний організатор оборудки, раніше судимий, отримував за кожного донора $2-3 тис. Встановлено, що він підшукував молодих людей з хорошим здоров’ям, у яких виникли серйозні фінансові проблеми – заборгованість за кредитами, відсутність роботи тощо. Під час обшуку в його помешканні у комп’ютері виявили результати ретельних медичних обстежень донорів, оплачені зловмисниками. За попередніми даними, правопорушники встигли переправити у такий спосіб за кордон сімох громадян України.

У підозрюваного також вилучили значну кількість наркотичної речовини – марихуани.

За матеріалами СБ України, переданими до органів внутрішніх справ, слідчим управлінням УМВС України в Тернопільській області стосовно організатора порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 149 КК України «торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини».

Тривають оперативно-розшукові заходи та слідчі дії.

Джерело zik.ua

peredplata