23 січня, Брюссель, засідання міністрів закордонних справ країн ЄС…

 

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
На фото: Верховний представник ЄС у закордонних справах Жозеп Боррель і міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.
Сьогодні з Анналеною Бербок було дуже багато охчих поспілкуватися. І не лише журналісти, але і її колеги з інших країн Європейського Союзу. Усі хочуть почути якесь притомне пояснення: чому Німеччина так пручається і зволікає з передачею Україні танків Leopard II?
Що стосується самої Анналени Бербок і її фракції “зелених” у Бундестаці, то вони за якнайшвидшу передачу Україні усього необхідного озброєння включно з танками Leopard II. Ба більше томго, МЗС Німеччини не підпорядковується напряму канцлеру Олаву Шольцу.
Ситуацію прояснили деякі експерти з німецьких ЗМІ. По-перше, у Німеччині дуже складний і бюрократизований механізм експорту зброї. Для того, щоб виробники зброї могли експортувати зброю їм необхідно одержати дозвіл від Федеральної ради безпеки і оборони, яку скликає і очолює канцлер Німеччини, у даному випадку Олав Шольц. По-друге, Олав Шольц не може самостійно увалити рішення без згоди коліаційної більшості Бундестагу. І навіть якщо “зелені” за відправку в Україну танків, то християнські демократи і соціал-демократи проти. І цьму є якесь дитяче (на мій погляд) пояснення – християнські демократи і соціал-демократи бояться ескалації війни і її поширення на усю Європу і, зокрема, на Німеччину.
Тим часом Польща і Норвегія не відступають від своїх намірів надіслати в Україну танки Leopard незалежно від згоди на це Німеччини.

peredplata