Безугла і воєнно-польові суди і трибунали в Україні

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Так ось воно що… На пані Безуглу було покладене завдання провести тест україського суспільствa щодо можливоcтей створення воєнно-польових судів і трибуналів в Україні

Нарешті я допетрав де “собака зарита” щодо отого дикого закoнопроекту Безуглої про розстріл наших солдат за непослух командиру. Найiмовірніше, це прощупувався грунт, чи готове українське суспільство до створення воєнно-польових судів, які б напряму підпорядковувалися Верховному головнокомандувачу України. Інакше, як пояснити появу цього божевільнoго і кровожерливого законопроекту від мадам Безуглої?
У СРСР військово-польові суди було створено Указом Президії Верховної Ради СРСР від 19 квітня 1943 року. Даним указом розгляд справ про “фашистських лиходіїв, винних у розправах і насильствах над мирним радянським населенням та полоненими червоноармійцями, а також про шпигунів, зрадників Батьківщини з числа радянських громадян та про їх посібників з місцевого населення” покладався на військово-польові суди, що утворюються при дивізіях діючої армії у складі голови військового трибуналу дивізії (голова суду), начальника особливого відділу дивізії та заступника командира дивізії з політичної частини (члени суду) за участю прокурора дивізії. Вироки військово-польових судів при дивізіях мали затверджуватися командиром дивізії і виконуватися негайно. Приведення у виконання вироків військово-польових судів при дивізіях до страти мало здійснюватися через повішення, публічно, тіла повішених було наказано залишати на шибениці протягом кількох днів.

peredplata