Закрито “Сбєрбанк” у Дубаї!

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Не все так просто! Закрито “Сбєрбанк” у Дубаї!
Мені тут докоряли, що нові санкції ЄС – це дрібничка. Дрібничка-дрібничкою, але санкції ЄС зупинили роботу “Сбербанка” в Дубаї (ОАЕ).
Спроба російських держбанків прорубати “вікно у світ” через Близький Схід виявилася невдалою.
Сбербанк, найбільший банк Росії, на рахунках якого перебуває кожен другий рубль вкладів громадян, закриває “дочку” в Об’єднаних Арабських Еміратах, повідомляє Frank Media.
Sberinvest Middle East Limited зі штаб-квартирою в Абу-Дабі, яку “Сбер” презентував у 2020 році, обіцяючи створити ліцензоване “ісламське вікно” та працювати з експортерами, йде з ринку через санкції. Банку, який потрапив під блокуючі заходи США і ЄС, а також відключеному від SWIFT, зараз практично неможливо працювати в регіоні, пояснює джерело Frank Media.
За його словами, для великих російських гравців, включених до списків санкцій, прямий доступ на ринок ОАЕ де-факто закритий: вони зможуть працювати або тільки через середні і невеликі банки, або через місцевих посередників.
Після початку війни та запровадження санкцій ОАЕ стали магнітом для заможних росіян, відрізаних від західної банківської системи. Число російських компаній у країні зросло майже в 7 разів — їх налічується близько 4 тисяч проти 700 років тому. На початку літа кожен сьомий рейс приватного Джету з російських аеропортів прямував ОАЕ, хоча на початку року ця частка не перевищувала 3%.
Масове паломництво російських грошей на Близький Схід, де бізнесмени та чиновники розраховували сховатися від санкцій, викликало обурення у США. У липні ОЕА відвідала делегація американських чиновників на чолі заступника міністра фінансів Уоллі Адейемо, якому було доручено домогтися блокування активів фігурантів “чорних списків”.
У жовтні група британських юристів у кримінальних справах закликала уряд ОАЕ запровадити санкції проти віце-прем’єра ОАЕ шейха Мансура бен Заїда Аль Нахайяна, звинувативши його у допомозі російським олігархам, у тому числі включеним до чорних списків.
Британському МЗС юристи країн світу надали документи, які доводять, за їхніми словами, що шейх Мансур відіграє “центральну роль” у потоці грошей, що підпадають під санкції в ОАЕ, і сприяв зокрема Роману Абрамовичу. Російські мільярдери, які перебувають під санкціями Заходу за війну в Україні, “дедалі частіше звертаються до офісу шейха Мансура” для приховування своїх доходів, стверджували юристи.

peredplata