«Буде важко, але Росії не вдасться нас знищити»: експерт із Чернівців – про Україну після перемоги

Україна переможе. Коли – сказати важко. Але в будь-якому випадку для нас найголовніше, що ми збережемося як держава і нація. Тобто головна мета Путіна – знищити українство – не вдасться.

Про це у коментарі “МБ” від 24 серпня сказав політолог, кандидат історичних наук Ігор Буркут, пише molbuk.ua

Зокрема, розмірковуючи, якою буде Україна після перемоги, Ігор Григорович зазначив:

“Нам доведеться дуже важко. Значна частина країни зруйнована, треба відбудовувати. Для багатьох це дуже вигідно. Наживатися будуть і наші, і іноземні підприємці. Та простолюду буде дуже і дуже важко.

Головний плюс всього у тому, що ми все-таки будемо незалежними й самі вирішуватимемо власну долю. Будуть і серйозні політичні кризи. Виходячи з того, що суспільство розмежоване: у нас є і “порохоботи”, і “зелені”, і “болото”, яке нічим не цікавиться.

Ці кризи будуть супроводжуватися дорослішанням нації. Хочемо ми того чи ні, але політична культура нашого суспільства мусить зростати. Ми повинні відкинути поклоніння перед патерналізмом, що прийде “батько нації”, який дасть усе і все зробить. Нічого такого не трапиться. До влади приходитимуть ті, кого ми самі обираємо. Обирали “зека” – Януковича, “коміка” – Зеленського, “шоколадного короля” – Порошенка… Тепер мусимо робити висновки.

Надзвичайно серйозна проблема – демографічна. Маса українців виїхала. Дуже страшна проблема – тисячі українських дітей, яких агресори вивезли на територію Росії і виховують в антиукраїнському дусі. Перевиховувати ж завжди значно важче.

І ще одне складне питання після будь-якої війни – ті, хто повернувся з фронту. Серед них завжди чимало людей, яким важко вростати у мирне життя. І тут влада мусить бути надзвичайно відповідальна. Повинна подбати про них.

Треба готуватися до того мирного часу і не думати, що все відразу буде чудово.

А ще ж доведеться розмінувати величезні території. Якщо Захід справді зацікавлений у тому, щоб Україна після війни якнайшвидше ставала нормальною державою, вони повинні нам дати всю техніку для розмінування.

Нам треба позбавитися надзвичайно великої кількості ілюзій. Головної ілюзії – що хтось за нас щось буде робити. Ніхто за нас нічого робити не буде. Доведеться зціпити зуби і йти вперед, щоби відродити чимало з того, що зруйновано. Багато чого доведеться викинути і залишити в минулому. Як це було на Донбасі: викопали шахту, навколо збудували селища, де всі мешканці або працюють на цій шахті, або обслуговують шахтарів. Такого бути вже не може в жодному випадку. Треба будувати сучасні міста для людей.

Ще одна ілюзія, якої маємо позбутися, що це не остання війна в історії людства. Війни ще будуть, ми повинні бути до них готовими, і готовими по-справжньому. А це означає, що однією з найважливіших професій для українця має стати професія військового. Треба підіймати авторитет військових.

Ось такими я уявляю перші роки після перемоги. Спеціально не використовую термін “після завершення війни”. Не може для нас бути завершення війни. Для нас може бути тільки перемога, бо інші варіанти – це знищення нас як нації”, – сказав експерт.

Як відомо, 24 серпня Україна відзначила свій 32-ий День Незалежності. Це вже другий День Незалежності, який проводимо в умовах війни.

peredplata