Дональд Tуск не збирається ділити владу з чинним прем`єром

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
 
-Дональд Tуск не збирається ділити владу з чинним прем`єром Польщі Матеушем Моравецьким
Попри програш об`єднаній коаліції чинний прем’єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що готовий сформувати новий уряд. Його партія “Право та справедливість”, за даними екзит-полів, лідирує на парламентських виборах, але втрачає більшість. Лідер найбільшої опозиційної сил “Громадянська коаліція”, екс-президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що саме він формуватиме новий уряд.
Тадеуш Моравецький вважає, що президент Анджей Дуда віддасть мандат формування уряду саме партії “Право і справедливість”. “Якщо президент довірить формування уряду кандидату від партії, що набрала найбільше голосів на виборах, ми постараємося побудувати стабільний уряд”,— сказав прем’єр журналістам (цитата Reuters).
На цьому тлі Дональд Туск заявив про перемогу опозиції. “Я був політиком багато років. Я був спортсменом; Ніколи у своєму житті я не був таким щасливим, посівши друге місце. Польща перемогла. Демократія перемогла. Ми відсторонили їх від влади”, – сказав він (цитата Associated Press). Дональд Туск пообіцяв створити найближчим часом демократичний уряд.
За даними екзит-полів, правляча вісім років партія “Право і справедливість” Ярослава Качинського набирає 36,8% голосів, цього мало для формування правлячої більшості. “Громадянська коаліція” Дональда Туска набрала 31,6%, Третій шлях – 13%, Ліві – 8,6%. У разі об’єднання ці три партії матимуть змогу претендувати на право формування уряду. Таким чином 31,6% + 13% + 8,6% = 53,2%. Отже ПіС 36,8% < 53,2% об`єднана коаліція.
Коаліція “обивательська”, очолювана Дональдом Туском – “Громадянська коаліція”, “Ліві”, “Третій шлях”. Разом вони запросто набирають, за передвиборчими підрахунками, навіть до 250 голосів. А 230 голосів це достатня більшість для створення уряду.
Оновлені результати екзитполу
Загалом картина залишилась такою, якою була. Прогнозують, що:
– партія “Право і справедливість” отримає 36,6% (порівняно з 36,8% у вечірніх результатах);
***
– блок “Громадянська коаліція” – 31% (порівняно з 31,6%):
– “Третій шлях” – 13,5% (порівняно з 13%);
– “Лівиця” – 8,6% (без змін);
***
– “Конфедерація” – 6,4% (порівняно з 6,2%).
Ці дані засвідчують, що опозиційні сили матимуть однозначну більшість у сеймі:
– “Право і справедливість” отримає 198 місць;
– “Громадянська платформа” – 161;
– “Третій шлях” – 57;
– “Лівиця” – 30;
Разом: 248 місць у сеймі при небхідній кількості 230 для права на формування уряду.
***
– “Конфедерація” – 14.
Друже Дональд, бажаю вам успіху!

peredplata