Сага про “Ковідний корпус” у Чернівцях

 
Хух! Жахливий Чернівецький “Ковідний корпус” позаду. Що попереду? Попереду, скажімо сьогодні, зустріч з прекрасним – концерт у Чернівецькому органному залі. Ще кілька днів і моя подорож у рідне місто добігає кінця. А далі дорога, і знову рутинна робота: Європарламент, Рада ЄС, НАТО…
Робота звикла, нічого нового. Але після Чернівецького “Ковідного корпусу” я вже інакший. Лежачи в лікарняному ліжку під крапальницями, дивлячись на понурі обдерті старі стіни палат, дивлячись на смерть сусідів по-палатах, у мене було достатньо часу аби провести ревізію і переосмислення своїх життєвих принципів, своїх і людських цінностей загалом. Я зрозумів, що вийшовши за межі “Ковідного корпусу” я не маю морального права просто залишити його у пам`яті як один із пройдених етапів свого життя. Усе інфекційне відділення і, зокрема, “Ковідний корпус” потребує негайної реконструкції. Не косметичного ремонту, а реконструкції з “нуля” і модернізації.
Тепер переді мною стоїть завдання довести в першу чергу собі і команді медиків “Ковідного корпусу”, що я їх не залишу на призволяще. Насамперед департамент охорони здоров`я Чернівецької облдержадміністрації повинен бути розпущений, розігнаний… На місце цих недолугих чиновників мають прийти компетентні медики і менеджери медичної справи. Наступне! Слід зробити все, аби притягнути за шкірку в Чернівецький “Ковідний корпус” міністра охорони здоров`я Віктора Ляшка і ткнути його носом у ті два старі й поломані унітази, якими змушені користуватися хворі пацієнти “Ковідного корпусу”. Ви собі лише уявіть: два унітази і два умивальники на півсотні хворих на Ковід!
Кілька років тому Віктор Ляшко публічно дав слово міністра лікарці і депутатці облради Ользі Кобевко, колективу лікарні, що візьме питання реконструкції “Ковідного корпусу” в Чернівцях під свій особистий контроль і реконструкція буде здійснена. Проте, віз і нині там.
Аби ситуацію змінити і надати їй континентального розголосу я вже  накидав собі в голові кілька кроків, що саме я маю зробити та задіяти до цієї справи і депутатів Європейського парламенту а також керівництво Європейської комісії. А тоді нехай червоніють перед ними і Ляшко, і Шмигаль, і сам Володимир Зеленський.
Коротше, мої рідні Чернівці і мій рідний “Ковідний корпус”, я не прощаюсь…
Ростислав Демчук, власкор газети ЧАС у Брюсселі

P.S.

Що іще дуже неприємне в цій історії з “Ковідним корпусом” – залякування медсестер і санітарок. Друга публікація на цю тему в газеті “Час” потрапила на очі заступниці губернатора область пані Альоні Атаманюк. В інтернеті Зав`язалась дискусія між пані Атаманюк, представниками департаменту охорони здоров`я , лікарем “Ковідного корпусу” Ольгою Кобевко, колишніми пацієнтами “Ковідного корпусу”… Наступного дня в “Ковідний корпус” прибула так звана “комісія” на чолі з головною медсестрою обласної лікарні. А “на горіхи” дісталось медсестрам і санітаркам. Вони були змушені до блиску драїти руїни приміщення під загрозою звільнення з роботи.
До мене особисто підійшла особа, буцімто, пацієнт лікарні і заявив: “нє втягівайте девочек в то что ви пішетє. Ви ім сламаєте жізнь. Іх уволят с работи. І я ето точно знаю”.
І отаке відбувається не десь у Росії, Північній Кореї, Ірані… Це відбувається в обласній лікарні міста Чернівці, обласному центрі вільної, незалежної і демократичної України.

peredplata

Залишити відповідь