Для Буковини знайшли губернатора

Минулого тижня Буковину відвідав прем’єр-міністр України Гончарук. Серед всього іншого він бідкався, що у Чернівецькій області нема людини, яку б можна призначити головою ОДА. Є 903 000 жителів, а губернатора серед них немає.

Отакої. Дожилася Буковина до самого краю.

Пустошь (рос.)!..

Кілька разів писали, казали, показували голову обкому партії «Слуга народу» Віталія Другановського вже ніби як голову ОДА. А його не призначили. Він уже й сидів у різних президіях з Іваном Мунтяном, ходив на засідання колегій. Кульмінацією походів Другановського стала Троя. Там було осіннє свято. І прийшла влада. Її шанували селяни та Косар (вічний керівник при владі у  Кіцманському та Заставнівському районах – П. К.).

Косар, в. о. голови Кіцманської РДА напевне наперед знав, що з Павлюком,  в. о. голови ОДА та Мунтяном, головою облради буде ще й Другановський. Тому підготували 3 короваї.

Дійсно, з владою до людей пішов Другановський. Йому також вручили коровай. Краще б вони цього не робили. Бо Мунтян і Павлюк ходили часто по таких оказіях. Їм вручали короваї. І вони шматочок відламували, хрестилися, цілували хліб, мочали його у сіль і поштиво їли. Другановський ще не знав правил церемоніалу. Тому гриз коровай зубами. Ще й депутату Шимчуку запропонував. Той також вгриз.

Нефайно якось там вийшло. Але Другановський не втихомирювався. Він писав у ФБ і на сайті, що зустрічається з народними депутатами і  ледь не роздає їм вказівки та не розсилає їх по селах і містах. І, насамкінець, він почав уже вимагати, аби призначали голову ОДА на Буковині. Натякаючи на себе, звичайно.

Але у Києві велися ігри з Іллею Павлюком, який, кажуть, фінансував виборчу кампанію Зеленського та партію «Слуга народу». За це йому дозволили мати кілька народних депутатів (всього 4 з Чернівецької області). На більше не домовилися. Тому Другановського, якого вважають людиною Павлюка, не поспішали призначати. За час безголів’я претендент встиг зробити кілька помилок.

Павлюк у Києві втратив трохи авторитету. І таким чином питання губернатора стало відкритим.

Ось, чому прем’єр Гончарук звертався до буковинців, аби вони шукали самі собі голову.

Трохи лукавив чоловік. Не пройшло й трьох днів з часу відвідин Чернівців, як він у Маріуполі оголосив, що Кабмін погодив кандидата на голову Чернівецької ОДА. Ним є Сергій Осачук.

Для партії «Слуга народу» ця фігура не була випадковою. Вона, напевне, розглядалася ще з літа. А саме тоді, коли визначалася партія з кандидатами у народні депутати. Тоді вперше прозвучало прізвище почесного консула Австрії у Чернівцях Сергія Осачука. Він міг стати депутатом по Чернівецькому округу № 202. Але Ілля Павлюк мав там свою кандидатуру – Олену Лис, вчительку молодших класів і дружину свого партнера по бізнесу. Таким чином, кандидат історичних наук був замінений вчителькою, яка й виборола мандат народного депутата України.

Чи пропонували тоді Осачуку можливу посаду голови ОДА, чи ні, наразі невідомо.  Але, як видно, його таки взяли до уваги восени.

Зараз чекають указу президента Зеленського про призначення Сергія Осачука головою Чернівецької ОДА та його представлення.

А далі всі заступники теперішні підуть у відставку. Будуть нові або залишаться старі.

Сам Сергій Осачук хоч і з’являвся у політиці то тут, то там,  та не позиціонувався у ній. Швидше за все, він сприймався як інтелектуал, вчений, громадський діяч. Рівно ставився як до влади, так і до опозиції. Автор кількох книг про Чернівці, Буковину, Австрію. Вчений-історик, перекладач з німецької. Навчений дипломатії та дипломатичному етикету.

Це вам не Другановський…

Чи зможе ефективно працювати на посаді, якщо президент таки його призначить головою ОДА?

Напевне, що так. Але багато залежатиме від тієї команди, з якою йому доведеться працювати. Якщо зуміє її підібрати якісно, то проблем матиме небагато. Якщо ні, то…

Доведеться Осачуку зіткнутися з проблемами, які виникли у будинку з левами. Зокрема, майже рік у нас не було голови ОДА. Виконуючий обов’язки Михайло Павлюк не завжди міг протистояти методам керування Івана Мунтяна, який хотів всіх і все підпорядкувати своїй владі. Виховання Михайла Вікторовича не дозволяло відповідати грубістю на Іванові грубіянство, брутальність.

Можливо, це й добре. Бо Іван насамкінець вже пустився берега. І втратив контроль над своєю захланністю. Навіть НАБУ змушена була втрутитися.

Іван Мунтян і його методи залишаються для праці з Сергієм Осачуком.

З іншого боку, у Чернівецькій міській раді ведеться непримиренна війна між депутатами і мером.

Комусь і колись уже треба її зупиняти!

Тож новий голова матиме мороку і то велику. Допоки не пустять всіх на вибори.

А далі – поживемо – побачимо!

Довідково.

Наразі Сергій Осачук є почесним консулом Австрійської Республіки в місті Чернівці.

Народився він 1972 року в Чернівцях. У 1994 закінчив історичний факультет Чернівецького, тоді ще державного, університету. Протягом наступних двох років стажувався в університетах Відня та Мюнхена.

Він є кандидатом історичних наук, був старшим науковим співробітником Центру буковинознавства при Чернівецькому університеті, науковим менеджером та перекладачем.

Автор і видавець низки монографій з історії німців Буковини, міжетнічних стосунків, дипломатичних документів з історії краю, науково-популярних нарисів з історії Чернівців.

Очолював громадську науково-консультативну раду зі збереження культурної спадщини Чернівців при Чернівецькій міській раді. Автор першого чернівецького фотоальбому “Чернівці. Ювілейний фотоальбом”. Також Сергій Осачук є засновником Літературного Целанівського центру, головою громадської організації “Буковинський медіа-центр” та радником міського голови з питань культурної політики та міжнародних відносин.

 

peredplata