Вірус бюрократа Щоденно про злободенне Карантин. 09.04.2020.

 

Другий день тепло ніби влітку. Більше  20 градусів. А на сонці – спека. Люди повилазили з хат, ніби кроти з-під землі. У місті знову стало багато автомобілів і людей з собаками та без них. Люди – у масках, собаки – без, з відкритими мордами.

Якби не маски, мало хто говорив би про карантин. Не сидиться вдома українцям, коли довкола буяє весна. Даремно…

Бо подібна ситуація вже була в Італії. Там після кількох тижнів карантину захворювання ніби пішло на спад. Зраділі нащадки римських легіонерів повиходили з домівок. Вони як завжди віталися, обнімалися, галасливо та емоційно щось обговорювали у компаніях, вешталися супермаркетами.

І тут знову вдарив к-вірус. Вже з потроєною силою. Почала різко зростати смертність та важкий перебіг. Хвороби. Лишень тоді італіййці усвідомили, що допустили велику дурницю. В них запровадили більш жорсткий карантин. А мери міст навіть обзивали їх сороміцькими словами й заганяли до квартир та будинків.

Ми чекаємо такого ж розвитку. Не хочемо вчитися на чужих помилках… Не забувайте – ціна цієї помилки дуже велика. І трагічна. Вона коштує тисяч життів.

Причиною такої поведінки буковинців є недолуга і невірна позиція влади. І мер Каспрук , і голова ОДА Осачук з перших днів атаки вірусу засіли у соцмережі. І звідти крутили дулі хворобі. Вони змагалися між собою, хто крутіше скаже дурні слова громаді, хто страшніше їх полякає. Замість того, аби вміло керувати у цей час,  приймати потрібні рішення і допомагати чернівчанам вижити,  не панікувати, наші очільники почали людям погрожувати і піаритися.

Це були слова. А на ділі вони з’являлися на екранах ТБ і в соцмережах в обнімку один з одним, з московськими попами, з екс-депутатами, з Онуфрієм і Новінським, з Мунтяном і Бурбаком, з головними лікарями міських і обласних лікарень. Часто ходили у людні місця без масок та засобів захисту. І в той же час, вимагали у кожного з нас сидіти вдома, носити маску, не ходити до попів, у місця скупчення людей.

Хіба можна було вірити такій владі, яка каже одне, думає інше, а робить взагалі великі дурниці.

Таким  чином, влада разом з народом увійшла в ще жорсткіші умови карантину, в яких знову діяла невміло і нерозумно.

 Ні сіло, ні впало мер Каспрук почав наганяти страху на місто. Він  щовечора говорив через ефіри, що почнуться смерті, а у лікарнях нема…моргів. Навіть придумав вихід із цього становища і десь знайшов пересувний морг-рефрижератор. І оголошував про це, як про велику перемогу… смерті над життям. Ще би він нам пересувний крематорій завіз під лікарні. І запалив би там печі, а труби диміли б удень і вночі.  Як думаєте, це допомогло б людям боротися з коронавірусом?! Отож бо.

 

А як у таких умовах почуваються лікарі? Вони щодня стараються вирвати з лабет смерті хворих. У той же час Каспрук замість ліків, засобів захисту «допомагає» їм пересувними моргами…

 

Не відстає від Каспрука дурними діями і словами голова ОДА Сергій Осачук. Він думав-думав і додумався до того, що на всю Україну звинуватив все українське суспільство у всіх бідах і проблемах, які впали нам на голови. У прямому ефірі одного з телеканалів Осачук заявив, що суспільство винне у знищенні відділень і лікарень інфекційних хвороб. Він ніби не жив увесь час до губернаторства у Чернівцях. Ніби не чув і не бачив, як лікар-інфекціоніст ОКЛ Ольга Кобевко щодня порушувала проблеми інфекційного відділення. Керівники від охорони здоров’я, головні лікарі, директори департаменту, заступники спочатку ніби не помічали її потуг, надалі з неї насміхалися. Потім їй погрожували звільненням. А напередодні епідемії окремі професори та керівництво ОКЛ спробували її визнати непрофесійною тільки за те, що вона ще в січні 2020 року передбачала можливу пандемію, вимагала від керівництва підготуватися до боротьби з вірусом.

Що сьогодні робити з таким керівництвом від медицини в області? Гнати їх треба було ще тоді. Але Осачук чомусь їх зберіг (більше того, ще одного, подібного до тих, хто залишився,  поставив до керма ОКЛ). І першим його «успіхом» було отримання сертифіката від «Книги рекордів України»  за першого вилікуваного від к-вірусу пацієнта. Не за останнього, а за першого. Це важлива деталь, яка свідчить про людську, професійну, освітню недалекоглядність керівництва  від медицини краю.

Тож винне суспільство у цих умовах, чи влада і керівники, пане Осачук?!

Звичайно, й громадам треба діяти. Бо коли влада і керівники від охорони здоров’я розвалювали інфекційні лікарні, громади мовчали.

І, насамкінець. На сьогодні всіх нас послали додому сидіти тихо й не рипатися. Зупинилися малі підприємства, завмерли фірми й організації. Але працюють супермаркети, автозаправки, банки, ломбарди… і влада. Чиновникам навіть після 60 років дозволено ходити на роботу. Виходить, хтось у час пандемії вирішив знищити малий і середній бізнес. Для цього навіть вирішив використати к-вірус. А натомість – залишити великі корпорації і, як не дивно, цю недолугу й підлу владу. Бо чим відрізняється, наприклад, 60-річний  чиновник ОДА від свого ровесника – токаря «Машзаводу»? Невже він має імунітет чи пільги йому пандемія встановила? Якщо на карантині всі, то всі. Якщо ніхто, то ніхто. Інакше буде так, як у Італії, не дай, Боже.

 (Далі буде)

Петро Кобевко

peredplata