Бізнес на «гуманітарці» – злочин

 
Невмирущий принцип «кому війна, а кому мати рідна» – привід для правоохоронців бути напоготові 24/7. Страшні часи мобілізують благородних – весь світ передає нам допомогу, люди збирають кошти на армію і для постраждалих, дехто віддає останнє, щоб протягнути руку ближньому. Ми не маємо дозволяти покидькам користуватися добром і заробляти на горі.
Трохи більше місяця діє нова законодавча норма про кримінальну відповідальність за торгівлю гуманітарною допомогою. Наразі маємо 74 зареєстрованих кримінальних правопорушення за ст. 201-2 КК України.
Найбільше таких фактів правоохоронні органи виявили в Києві – 13, Львівській – 9, Волинській, Харківській та Чернівецькій – по 5, Житомирській, Київській, Одеській, Полтавській областях – по 4. Разом з тим Нацполом розслідується ще 3 десятки справ щодо неправомірних дій з такими вантажами, розпочатими за іншою кваліфікацією.
Тільки напередодні викрито гендиректора Чернівецької обласної клінічної лікарні, який використовував отримані з Італії як гуманітарну допомогу 5 швидких для надання платних послуг. Затримано його під час одержання 16 000 гривень неправомірної вигоди за них.
На Львівщині затримано експосадовця ОДА та головреда інтернет-видання, які незаконно реалізували допомогу з ЄС – бронежилети та каски на загальну суму 535 тис грн. Крім того, встановлено, що ділки також привласнювали благодійні пожертви.
Раніше на Львівщині також попався на гарячому в.о. мера Пустомитів при одержанні 100 тисяч грн, які вимагав від волонтера за передачу автобуса, отриманого міською радою безкоштовно від однієї із асоціацій Фінляндії у якості гуманітарної допомоги.
Ми уважно слідкуємо за тими, хто пробує сісти на гуманітарні «потоки». Ризикуєте змінити місце сидіння. Ми про це подбаємо.
 
 
 
 
 
 
 
 

peredplata