Строжинецька ОТГ «напрацювалася» на 72 млн грн збитків

Аудитори Буковини за результатами контрольних заходів в Сторожинецькій ОТГ задокументували порушень та неефективних управлінських рішень загалом на 71,9 млн. гривень.

 

Фахівцями Управління Західного офісу Держаудитслужби в Чернівецькій області проведено плановий державний фінансовий аудит та ревізію бюджету Сторожинецької міської ради (Сторожинецької ОТГ) за 2018-2020 роки та І квартал 2021 року, в ході яких встановлено порушень законодавства, недоотримання коштів та неефективних управлінських рішень на загальну суму 71,9 млн. грн.

Зокрема, найбільше проблемних питань виявлено у сфері використання земельних ресурсів ОТГ – загалом на 30,2 млн. грн. Так, через не виготовлення правовстановлюючих документів можлива втрата земельних ділянок громади площею 11,6 га на 16,3 млн. грн. та майна майже на 2,0 млн. грн.  

Майже 8 млн. грн. доходів недоотримано бюджетом громади від оренди земель через не забезпечення оновлення грошової оцінки земель, яке має проводитися кожні 5-10 років в залежності від розташування та призначення земель.

Відсутність належної претензійно-позовної роботи по укладених договорах оренди земельних ділянок та безоплатне використання земель під приватними об’єктами нерухомості спричинили недоотримання Сторожинецьким міським бюджетом 1,3 млн. грн.

Більше 1,0 млн грн. надходжень розрахунково втрачено бюджетом через незабезпечення виставлення на земельні аукціони права оренди на земельні ділянки, отримані громадою з державної власності ще у 2018 році.

Після укладання, за результатами відкритих торгів, договорів на закупівлю продуктів харчування і природного газу, міською радою разом з постачальниками, за відсутності відповідних підстав, неодноразово збільшувалися закупівельні ціни, внаслідок чого бюджетом зайво витрачено 0,7 млн. грн.

У сфері освіти встановлено, що внаслідок утримання з бюджету малокомплектних навчальних закладів середня вартість навчання одного учня у таких закладах удвічі перевищує аналогічну вартість у належно укомплектованих закладах освіти. За умови проведення оптимізації та створення опорних закладів з пониженням ступенів їх філій, протягом 2018-2020 років можна було б розрахунково заощадити 25,8 млн. грн., спрямувавши ці кошти на покращення матеріального забезпечення закладів освіти.

Також, з порушеннями законодавства використано 1,7 млн. грн,, виділених на забезпечення освітнього процесу, в тому числі внаслідок недотримання вимог порядків, що регламентують використання освітніх субвенцій, утримання понаднормативних посад заступників директорів та інших працівників загальноосвітніх закладів та інших порушень.  

Не проведення ґрунтовного аналізу контингенту споживачів соціальних послуг, що надаються за рахунок бюджету Сторожинецької міської ради та відсутність належної взаємодії з іншими громадами призвело до недоотримання бюджетом громади майже 4,0 млн грн. надходжень у вигляді міжбюджетних трансфертів.

Управління  Західного  офісу

Держаудитслужби в Чернівецькій області.

peredplata