ВАСИЛЬ БАБУХ НАОДИНЦІ З ПРИРОДОЮ. ВЛАСНИЦЯ ДОВГОГО ХВОСТА

У Буковинських Карпатах подибується рідкісний для нинішніх часів птах- сова довгохвоста.Коли в лісових нетрях людина несподівано натрапляє на неї, то від побаченого їй стає моторошно: на тебе з-під серповидних брів націлені великі чорні, немов вуглини,очі. Голова в сови теж страшнувата, особливо коли вона настовбурчує пір’я й немовби збільшується в розмірах. Характерними деталлями птаха є гачкуватий дзьоб жовтого кольору та довгий клиновидний хвіст, від якого пішла назва сови. Її шубка має світло- сіре забарвлення з чорними вкрапленнями.
Коли сова злітає, то це теж справляє неабияке враження-розмах її крил сягає метра з лишком.
Птах полюбляє густо рослі букові, хвойні та мішані ліси.Живиться він переважно мишовидними гризунами.Але в часи, коли з землерийками сутужно, нападає й на інших птахів та малих чотириногих звірів.Деякі мисливці стверджують, що довгохвоста сова може вполювати навіть білку чи тетерука.
Літає вона поміж гілками безшумно й швидко. Має ідеальний слух.Реагує на найменший писк полівки в лісі.
Потомство птах виводить у захоплених чужих гніздах. Часом сусідує навіть з яструбами.Та ніколи не конфліктує з ними.Але облаштовує й власні домівки і в розколинах старих пнів та на густих ялинових гілках.Може селитися й на скелях.
На зимівлю мігрує не у віддалені теплі краї, а переважно на Закарпаття. Там о цій порі він подибується досить часто. Побачити його можна на старих цвинтарях та в перелісках понад заплавами місцевих річок.
В місцях зимівлі сова довгохвоста взята під охорону, як рідкісний птах.Такий статус має вона і в Чернівецькій, Івано-Франківській та Львівській областях. Внаслідок зменшення чисельності цього рідкісного птаха занесено до Червоної книги України.
Багато довгохвостих сов було знищено мисливцями, які заради азарту бездумно стріляли по них. Дехто робив це задля того, щоб мати в своєму помешканні чучело птаха.
Стріляти по совах довгохвостих-екологічний злочин. Передовсім тому, що він знищує мишовидних гризунів.Саме за цю послугу люди повинні всіляко оберігати його, а не тримати в прицілах своїх рушниць

peredplata