У Чернівцях активізувалися кліщі: ветеринар розповів про несподівані місця, де їх побільшало.

Ветеринарні лікарні Чернівців фіксують зростання кількості звернень через кліщів у домашніх улюбленців.

Нещодавно після прогулянки з собакою чернівчанин Павло Рогач виявив на шиї в чотирилапої улюблениці Доллі кліща.

“Гуляли у дворі біля будинку. Помітили кліща вже на другий день, коли він роздувся. Собачка була трохи в’яла. Витягнули кліща самостійно, але після того поїхали до ветеринара, щоб її оглянув”, – розповів чоловік.

Від укусу кліща тиждень тому постраждав і кіт сторожинчанки пані Ольги. Жінка побачила, що пухнастика вкусив кліщ лише тоді, коли тварина “роздерла” собі спину.

“У кота довга шерсть, тому спершу кліща не було видно. Коли витягали його, він вже був великий, насмоктався крові”, – каже жінка.

Ветеринари констатують, що в цьому сезоні дуже багато звернень через кліщів у чотирилапих улюбленців. Кліщів побільшало в тих районах, де багато туй та інших екзотичних рослин.

“Кожну третю-четверту тварину зараз привозять через кліщів. Були випадки, коли з однієї тварини витягали по 18, навіть по 30 кліщів, – розповідає начальник обласної державної ветеринарної лікарні Валерій Допіряк. – Улюблені місця, де кусають кліщі, – навколо шиї, за вухами, на підборідді. Це ті місця, де собака не може побачити їх чи витягнути”.

Ветеринар каже: важливо якомога швидше витягнути кліщів, адже багато з них можуть спричинити у тварини серйозне захворювання – піроплазмоз.

“Людині піроплазмоз не передається, але від хворого собаки можуть заразитися свійські тварини – корови, кози, вівці”, – каже він.

Нині є багато засобів для тварин, які відлякують кліщів – спреї, краплі, таблетки. Та, за словами фахівця, вони не завжди ефективні.

“Кліщі добре пристосовуються до всього цього, тому непогано було би в період активності кліщів не гуляти з тваринами в лісах і посадках. Крім того, в останні роки дуже популярно стало навколо будинків садити туї та різні екзотичні дерева і кущі. Зараз спостерігаю, коли у тих дворах у центрі міста, де кліщів ніколи не було, вони з’явились і дуже комфортно почуваються за рахунок оцих екзотичних рослин”, – пояснює Валерій Допіряк.

Після кожної прогулянки потрібно оглядати домашнього улюбленця.

“Після укусу кліща у тварини може піднятися температура, вона може стати кволою, сумною, відмовлятися їсти. В такому разі слід негайно звернутися до ветеринара”, – зауважив фахівець.

Витягувати кліща слід пінцетом і викрутити проти годинникової стрілки.

Із шерсті тварин кліщ може перелізти і до людини. Тому після кожної прогулянки, особливо на природі, потрібно зняти та оглянути весь одяг.

Якщо ви виявили кліща на шкірі, зверніться до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, видаліть його самостійно.

Важливо не розірвати кліща при видаленні ‒ залишена в шкірі частина може викликати запалення і нагноєння.

Протягом двох тижнів щоденно міряйте температуру тіла, в разі підвищення температури чи почервоніння на шкірі, негайно зверніться до лікаря.

Що робити, щоб не допустити укусу кліща:

– Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами.

– Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників для виявлення кліщів. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.

– Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його.

– Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі-репеленти.

peredplata