Конференція з народним депутатом України Оробець Лесею

Конференція з народним депутатом України Оробець Лесею

16 лютого з 10.00 до 12.00
відбулася веб-конференція


Оробець Леся Юріївна – український політик, народний депутат Верховної Ради України, член політичної партії «Фронт змін», член Комітету з питань науки і освіти.

Закінчила Київський Національний університет імені Т.Шевченка, Інститут міжнародних відносин, магістр з кваліфікацією міжнародник-юрист, перекладач з англійської мови.

Сфера інтересів – освіта, виборча система, антитютюнові ініціативи.

Леся Оробець – співавтор альтернативного Закону України «Про вищу освіту в Україні», внесеного на розгляд Верховної Ради України Арсенієм Яценюком.

Чат-конференція з народним депутатом Лесею ОРОБЕЦЬ завершена!
Всім щиро дякую за гарні і інтелектуальні запитання.


У нас сайті очікуються цікаві та знакові особи для України та області.
Також ми обов’язково врахуємо ваші думки і побажання з ким і коли Ви хотіли б зустрітися під час веб-конференції.

peredplata

34 thoughts on “Конференція з народним депутатом України Оробець Лесею

  1. новий закон про освіту передбачає вступ на основі ЗНО. Вважається, що так можна боротися з корупцією. Але коли я закінчувала школу, нам пропонували купити тестування за 200 євро. Чи знаєте ви про це, і якщо знаєте, то як боретеся?

    Відповідь
    Законопроект від Табачника передбачає три ступені для вступу: ЗНО, атестат і бал вузу (рахуй екзамен). Наш законопроект з Арсенієм Яценюком – лише ЗНО і атестат. Вважаємо, що екзамен – поштовх до корупції.

    Єдиний спосіб боротися з такими проявами корупції – максимально захистити вступ від можливості ручного керівництва адміністрацією вузу, міністерства.

  2. Звідки ви, Лесю, Хто Ваші батьки і звідки родом. Чи навідуєтеся до своєї малої Батьківщини.

    Відповідь
    Мої батьки – із Західної України. Мама з Чорткова (Тернопільщина, 80 км від Чернівців), і я там виросла. Батько з Івано-Франківська, рід зі Снятинщини. Буваю тут часто, бо ще жива бабуся і мої хресні. Буквально позавчора вдалося їх провідати.

  3. Хотілося б, щоб у відділах освіти працювали справжні методисти – вчителі, а не призначені. Як ви дивитеся на таки зміни ?

    Очолювати відділ освіти, обиратися депутатом. Чи не багато ми дозволяємо нашим керівникам?

    Роботу будинків творчости перевіряють для "галочки". Пропоную змінити позицію відділу освіти до будинків творчрсті: збільшити кількість годин для гуртків, державі знайти кошти для утримання майбутнього нашої країни

    Відповідь
    Не можу з Вами не погодитись. В усіх пунктах.

  4. скажіть буть ласка чого ви наполягайте на тому щоб у наших школах учителя ставили учнням 10 иі так далі. де ви це взяли.. ви знаєте шо це все дурниці и незабивайте людям голову..можна подумати що ви прожили уже таке велике житя що все знаєте..ви ще молода людина..ви говорити що в европи такі відміткі ставят.. так йдіть в європу і там жийте…

    Відповідь
    Коли міністр освіти Кремінь ввів цю реформу на дворі був 2000 рік і я була студенткою першого курсу. Тому до цього нововведення на жаль чи на щастя не маю жодної причетності. Як на мене, то 12-бальна система дає можливість точніше оцінити роботу учня. Усе решта – від лукавого.

  5. Начальник від освіти на Буковині товариш Бауер змушує всіх вчителів вступати у партію регіонів. Хто чинить супротив, звільняють з роботи. Він за наш рахунок і нашими голосами собі прокладає дорогу до верховної зради. Допоможіть позбутися цього варвара від освіти.

    Відповідь
    Запам,ятаю. Як на мене – це безглузда тактика – силою зганяти людей у партію. Це не допомогло ні комуністам у свій час, ні НДП, ні СДПУ(о). Ніколи людина, яку силою змушують, не буде працювати вірою і правдою. Саме тому опозиція переможе. І тоді це припиниться раз і назавжди.

  6. Леся Юріївна,насамперед, хочу висловити Вам своє захоплення тими корисними справами, які втілюються в реальність завдяви Вашим особистим та спільним зусиллям. Минулого тижня ми мали нагоду дізнатися більше про запропонований проект закону "про вищу освіту", завдяки візиту Лілії Михайлівни Гриневич. Безумовно, сьогоднішня вища освіта є лише сполучною ланкою між недосконалою середньою освітою та безнадійним першим місцем роботи. Всі ці роздуми наштовхнули мене на ідею конкретизації деяких моментів. Можливо є сенс у тому, щоб підготувати досконалий пакет законопроектів, де зачіпатиметься і розкриватиметься детальніше механізм, за яким випускники в подальшому будуватимуть свої професійні плани. Я маю на увазі те, що чудово було б підготувати низку постанов про можливості працевлаштування та вибору спеціальності особам з тією чи іншою вищою освітою. Ось, наприклад, я – юрист. Закінчивши ВНЗ я і поняття не маю куди мені податися без досвіду роботи (якого зараз потребують скрізь). Таке враження, що молоді спеціалісти повинні набути 1-3 роки стажу в космосі, адже в нашій державі всі від нас вимагають цього стажу. Ми, молоді спеціалісти, взагалі не цінимося, не потрібні і не бажані для роботодавця. Хоча, погодьтеся зі мною, що іноді студент 3-4 курсу може знати, вміти і розуміти значно більше, а ніж особа з 20-річним стажом. Не завжди, але такі випадки, безумовно, є. Як наслідок – молодь стає пасивною, втративши свої грандіозні надії виїхає зі своєї країни, і, не повертається вже ніколи… 🙁 Я пропоную врегулювати на законодавчому рівні статус молодого спеціаліста, який знатиме вже точно, куди його приймуть без стажу роботи, куди він зможе піти маючи пів року чи рік стажу і взагалі – куди йому може бути відкритою дорога. Сама, із задоволенням, долучилася б у процесі дослідження та розробки даного питання. Дякую.

    Відповідь
    Дякую! Це насправді – ключова причина, через яку ми взялися за реформування вищої освіти (а в планах = розробити реформу усієї системи освіти). ЩОБ МОЛОДЬ МАЛА РОБОТУ. Щоб не виїжджала закордон, щоб більше ніколи не повернутися. Буду дуже вдячна за будь-яку допомогу. Якщо є натхнення – напишіть мені у Фейсбук. З радістю поспілкуємося там.

  7. Ви -молода мама, дуже активно займаєтесь політикою, чи встигаєте приділяти увагу своїм донечкам? Чи надовго залишаєте їх з нянями чи бабусями?
    Як Ви взагалі ставитесь до жінок в політиці і чи не втрачають вони іноді жіночність від надмірної поліітичної активності?

    Чому саме антитютюнові ініціативи вас цікавлять? А Ви самі колись курили?

    Відповідь
    Я дуже люблю своїх дітей. Узагалі дітей дуже люблю. Можливо, ми тому і наважились народити їх, хоч і до того, і після того, наші з чоловіком графіки роботи ніколи не дозволяли досхочу з ними набутися. Тому доводиться брати не кількістю, а якістю:)

    Щодо втрати жіночності – якщо в українській політиці не буде жінок, вона стане ще більш жорсткою, заполітизованою і глухою до соціальних проблем. Не тому, що чоловіки цим не цікавляться, просто жінкам ці питання зрозуміліші і ближчі.

    Щодо антитютюнових ініціатив. Єдина моя ціль – щоб наші діти не палили. Дорослі – це вже їх вибір. А от дітей – шкода. Для цього потрібно заборонити рекламу, регулювати місця продажу і т.д. Принагідно хочу привітати нашу країну: вона з 4 місця піднялася до 24 за рівнем тютюнової залежності – і це за останні 5 років.

  8. Олесю, Ви стали депутатом від нашоукраїнців, потім перейшли до балоганів, тепер з фронтовиками. Чи не забагато переходів на такий молодий вік і за такий короткий час? Чим Вам не догодив Ющенко і Балога? Що Ви шукаєте у Яценюка?

    Відповідь
    Іноді доводиться вийти з партії для того, щоб не змінювати політичну позицію. Так було з Єдиним Центром: коли Балога погодився стати міністром в уряді Азарова – на наступний день я поклала заяву на стіл.

    Я ніколи не була членом Нашої України, але я була і є членом фракції НУНС, навідміну від багатьох тих, кого народ назвав тушками.

    Робота команди Фронту Змін мене переконала в тому, що вони інші. Якщо комуністи за рік відновили 80 пам,ятників Леніну, то Фронт Змін не дав закрити десятки шкіл і лікарень. Тому маю за честь посилити своєю діяльністю команду, для якої пріоритетом є майбутнє, а не минуле.

  9. Доброго дня!Щиро вітаю вас на Буковині!Скажіть, будь-ласка, які будуть перші кроки об"єднаної опозиції в наступній Верховній Раді після перемоги(в чому я особисто впевнений на всі 100%)?

    Відповідь
    Дякую за Вашу впевненість. Найближчим часом Об,єднана Опозиція оголосить узгоджений план дій після виборів. Програма-мінімум: отримати більшість у Парламенті, сформувати свій Уряд. Поставити питання про відставку Януковича. Активізувати процес інтеграції України в Європу. Зробити всі необхідні кроки для енергетичної незалежності. А далі – швидкі і дієві реформи.

    Чи можливо це досягнути? Приклад Грузії показує, що так. Була б політична воля. А у нас вона є.

  10. ні одна людина не поставила хороше питаня. всі одно і то саме.. де була чого пішла. і так далі. і тому подібне..а ніхто не питає де у цієі дівчини гроші взялися. щоб вона була такою знаменитою…

    Відповідь
    Я не вважаю себе знаменитою. Це вже оцінювати людям. Грошей для особистого і родинного життя – вистачає. Рівень щастя визначається не кількістю грошей, а можливістю займатися улюбленою справою. Саме це в кінці кінців приносить і визнання, і відомість.

  11. Про яку опозиційну співпрацю може бути мова , якщо в районах ваші осередки формували регіонали? На що Ви розраховуете?

    Відповідь
    Кілька тижнів тому в Черкасах ми виключили чотирьох депутатів міськради за співпрацю з регіоналами. Назвіть хоча б ще одну політичну партію, яка зараз готова на такі кроки. Помилки в кадровій роботі можливі і вони трапляються, але ми маємо сміливість їх виправляти. Якщо у Вас є факти, а не голослівні обвинувачення – надсилайте на адресу Вашого земляка – Андрія Пишного, який очолює Комітет партійного контролю Фронту Змін.

  12. У нас хочуть усунути з посади ректора Степана Мельничука за те, що підтримав Помаранчевуреволюцію і захищає університет від свавілля регіоналів. Як нам захистити свого ректора? Чи можна розраховувати на Вашу допомогу?

    Відповідь
    Ми в свій час уже допомогли відстояти ректора Могилянки і ще декільнох ректорів, які не боялися проявляти свою громадську позицію щодо Табачника. І Мельничука будемо підтримувати, якщо йому буде потрібна наша допомога.

  13. Ви знову підете на вибори? З "Фронтом Змін" чи з якоюсь іншою партією? Будете у списку чи по мажиротарному окрузі? Якщо по мажиротарці, то де?

    Відповідь
    Моя участь у виборах залежить від рішення усієї команди Фронту Змін та Об,єднаної Опозиції.

  14. Доброго дня, скажіть будь-ласка, що тепер буде з проанонсованою реформою вищоі освіти після нищивноі критики з боку Януковича, який сказав , що це " антиреформа"?

    Відповідь
    Допоки Янукович не звільнив Табачника, той буде намагатися ввійти в історію як "рехформатор". Втім останні студентські протести і глибоко негативне ставлення суспільства до постаті міністра суттєво утруднює його "кавалерійський наскок". Якщо щось і зупинить "реформи освіти" – то не Янукович, а активна позиція суспільства.

  15. Добрий день. Ким ви особисто бачите слідуючих президента та прем'єр-міністра? Дякую

    Відповідь
    Я бачу наступним президентом України Арсенія Петровича Яценюка. А професіоналів на пост прем,єр-міністра в Об,єднаній Опозиції – достатньо.

  16. Якщо Вам доведеться зустріти Ющенка, то передайте йому, що він негарно поступив з українською нацією. Скажіть йому, що він зрадник і нехай зі своєю жінкою забирається в Америку. Україна за ним банувати не буде.

    Відповідь
    Думаю, що це він і так зрозумів. Особливо після президентських виборів, посівши аж п.яте місце. Вибори – єдиний спосіб на даний момент пояснити це будь-якому політику.

  17. Пані Оробець, в зв'язку з тим, що ви останнім часом опікуєтесь проблемами освіти Буковини, хочу вас проінформувати про те, щоб Ви утримувались, по-можливості, від вимушеної співпраці з т.зв." керівниками" освіти на Буковині, як Малишевська, яка знає освіту через посаду старшої піонервожатої і не більше. А також щоб Ви не слухали т.зв. суджень, думок прислужника регіоналів Бауера. Це люди, які служили і будуть служити всім і вся для свого теплого крісла і не більше.

    Відповідь
    У Буковинського Фронту Змін достатньо професійна команда, зокрема освітян. А теперішні владні кадри типу Малишевської уже всім показали, на що вони здатні.

  18. До речі. правильно хтось запитав, звідки гроші у такої молодої дівчини? Чи , може, Вам тато спадщину лишив? Ні для кого не секрет, що в Верховну Раду просто так не попадають, тим більше в такому юному віці,як у Вас.

    Дякувам пані Леcя, що не забули про Буковину!!!

    Відповідь
    Якщо я Вам скажу, що потрапила в Парламент без грошей – ви не повірите. Думаю, навіть якби у мене були багаті родичі за кордоном – навіть це не допомогло б підтримувати мою опозиційну діяльність:)

    Тому доведеться змиритися з поясненням, що є ще такі, які навіть не в старому віці приходять в парламент, бо їм не байдуже, в якій країні житимуть їхні діти. Напевне, я достатньо багата, щоб мати таку розкіш, як особиста політична позиція. Чого і Вам бажаю:)

  19. Пані Леся, чи вважаєте Ви правильним коли батьки, депутати ВР, затягують своїх юних дітей до Ради. Вас золотої молоді у ВР більш ніж достатньо,і не тільки син президента їздить на престижних авто, у Вас, так нівроку, також і 500-й мерс , вартісттю в 150 тисяч. І чи може зрозуміти ситий депутат голодного вчителя, його проблеми ?

    Відповідь
    Коли я стала депутатом, мого батька на той момент більше року вже не було в живих. Тому аргумент про "затягування" відпадає. Чи я на своєму місці? Про це скажуть люди. Чи вдається мені розуміти вчителів? Думаю, так, бо мала за честь бути в команді Вакарчука і разом зробити найочікуванішу для вчителів реформу освіти – впровадження ЗНО, де їхня робота накінець давала їхнім вихованцям квиток в життя.

    Будь-якого політика можна оцінювати або за зовнішніми ознаками (реклама, промови, статки) або за тим, що він зробив. І в першому, і в другому випадку мені немає чого соромитись. А вибір за виборцями.

  20. Cлава Ісусу Христу, пані Леся Юріївна!
    Цитата з Біблії:
    "І бачив я іншу звірину, що виходила з землі. І вона мала два роги, подібні ягнячим, та говорила, як змій…
    І зробить вона, щоб усім – малим і великим, багатим і вбогим, вільним і рабам – було дано знамено на їхню правицю або на їхні чола, щоб ніхто не міг ані купити, ані продати, якщо він не має знамена ймення звірини, або числа ймення його."
    Об. св.Ів.Б.13:11,16,17

    На мою думку найбільше змін у світі зробили сильні і вільні люди, а не ті, хто мають владу і гроші. Наприклад Ісус Христос, Тарас Шевченко, Мартін Лютер і т. п. Наша біда у тому, що в Україні мало сильних і вільних людей, які здатні протистояти злу. У наших керівників є влада і грощі, але вони нічого не можуть змінити, бо всередині них жиє звір, і вони мусять догоджати йому. Звір має владу над їхньою совістю.
    Питання: у чому ваша сила крім посади і грошей?

    Друге питання про любов.
    Інколи кажуть, що депутати – слуги народу. Ми (народ) є вашими роботодавцями. Чи здатні ви на велику пожертву – відказатися від великої зарплати і пільг, жити, наприклад, у двокімнатні квартирі? На які ще жертви для України ви здатні?
    Що є любов у вашому розумінні?

    Третє питання більш інтимне.
    Дивився я на вашу космограму. Хоч ви належите до генерації нових політиків, але більше своєю індивідуальністю нагадуєте мені Литвина і Королевську. Ви народилися під знаком Тельця, тобто працьовиті, у чомусь консервативні, потребуєте матеріальної стабільності, ще багато планет у вас є у стихії Повітря – це свідчить про вміння працювати з іформацією, про добрий інтелект, а ось з Вогнем у вас трохи є проблеми.
    Напишу з книжки який тип чоловіка вам підходить з астрологічної точки зору:
    Така жінка любить чоловіків м'яких, тактичних, світських, вихованих, гарно одягнених, красивих. Грубість, напористість – це не для неї. Не намагайтесь взяти її облогою. Краще ведіть переговори, станьте дипломатом. Не видумуйте ультиматумів, не змушуйте, а просто спілкуйтесь. Така дама обожнює чоловіків, які розуміються у мистецтві, колекціонують красиві речі, можуть забезпечити матеріальну і духовну стабільність.
    У відносинах з нею не варто всю ініціативу брати на себе. Кращий варіант – виносити на обговорення кожне питання. Така жінка обовязково оцінитьить повагу до її думки.
    У ліжку така леді віддає перевагу ніжним, чутливим коханцям. Секс у її житті має бути витончений, без надмірних емоцій. Їй важлива прониккність і душевність обстановки. Обговорювати з нею інтимні переживання після ліжка неварто – образите її почуття.
    Питання: чи вважаєте ви, що вам потрібно бути більш гарячою у політиці?

    Відповідь
    Тим, хто дочитав це до кінця – спецподяка від редакції:)

  21. багато молоді зараз тікає з України подалі. зрозуміло, що повернути її практично нереально. а втримувати тих, хто лишився влада не бажала і не бажає. чи вірите Ви, насправді, що цей процес колись зміниться. і скільки років для цього треба?

    Відповідь
    У своєму законопроекті про вищу освіту ми з Арсенієм Яценюком пропонуємо перші кроки, щоб це зупинити. Бо саме реформа освіти в бік більш прикладної і практичної освіти дасть змогу швидше знайти роботу, щоб нікуди не виїжджати.

    Я дуже надіюсь, що цей процес зміниться. Я сама дуже болісно переживала еміграцію моїх друзів. І зроблю все можливе, щоб це зупинити якнайшвидше.

  22. я прочитав питаня до депута одне іто саме пані і більше нічого не має. скажіть буть ласка хто дає команду студентам виходити на акціі протесту. і як вони сдають сесіі.. ви хоть раз були на базарі. де проають спикулянти. які вас захищають.. підіт і подивитивіться які вони ціни встановлюють.. а ви іх покпиваєте…от за що треба говорити.

    Відповідь
    Студенти виходять самі. Саме тому вони – сила, з якою не може справитися ні Табачник, ні Азаров. І саме цим вони показують приклад усьому суспільству – приклад, як можна боротися за свої права. Боротися і не боятися.

  23. Недавно міністр Табачник в етері ІНТЕРА назвав вас "брех…ою". Також зневажливо висловився про Арсенія Яценюка. Яка буде Ваша відповідь цьому українофобу?

    Відповідь
    Щоб не займати Ваш час. Моя відповідь Табачнику тут. http://www.telekritika.ua/view/2012-02-14/69531

    І одна порада – викиньте телевізор. Так у Вашому житті буде більше місця для правди:) Зрештою, є такі видання, як Час. За що їм окрема подяка:)

  24. отут:uainfo*censor*net*ua/news/10749-politiki-massovo-pokupayut-posetiteley-na-s

    voi-akkaunty-v-socialnyh-setyah.html

    замість зірочок поставте крапочки – це стаття, де вас згадують серед інших політиків, які накручують лайки у Фейсбук. прокоментуйте, будь-ласка

    Відповідь
    Я пишаюсь своїми майже 6 тисячами друзів на Фейсбуці. Бо кожен з них – особистість. Коли моїм друзям подобається те, що я пишу – це добре. Але ЦВК лайки не рахує:) потрібні дії в реальному світі.

    Знаю анекдот в тему: якби під час Помаранчевої революції був Фейсбук – вона перетворилася б просто на кілька мільйонів лайків:)

  25. Лесю, кажуть, що Балога Вас обманув так само, як Ющенко увесь український народ. Чому про ці всі великі зради і обмани Ви не говорите людям? Чому замовчуєте? Зло треба карати. Бо непокаране зло несе за собою ще більше зло…

    Відповідь
    Свою позицію щодо політичних кроків Єдиного Центру я виклала в заяві про вихід. Будь-хто міг прочитати її на моїй сторінці в жж.

    Оцінку будь-яким крокам політиків постійно дає виборець. Наближаються вибори – і це шанс дати їм оцінку.

  26. Як ви ставитесь до того щоб директорів шкіл обирали вчителі відповідної школи, а не призначали в адміністраціях?

    Відповідь
    Мені самій не подобається ідея, коли директорів призначає адміністрація. Краще, коли він несе відповідальність перед батьками, громадою, трудовим колективом, а не політичним керівництвом області чи району. Освіти в такій школі стане значно більше.

  27. Чому Украною кєрує ПРоффесор Януковіч, а нє молода, файна та розумна людина як Ви?

    Відповідь
    В 2015 році, а може й раніше у Вас буде шанс це поміняти. Раджу обирати молодих і достойних. Наприклад, Арсенія Яценюка.

  28. Лесю, діти скоробагатьків мають можливість навчатися за кордоном. А прості і бідні українські студенти вчаться тут так, як їм Табачник велить. Чи не могли б Ви створити фонд сприяння обдарованим учням і студентам для навчання у Сорбоні, у Празі, у Гарварді?..

    Відповідь
    Ця ж думка мені прийшла, коли я побувала тиждень тому у Грузії. Там є такий фонд підтримки навчання найталановитіших. Держава дає їм гроші з умовою повернутися і 2-3 роки попрацювати на Грузію. Думаю, це реально і у нас. Після 2012 спробуємо це втілити.

  29. Привіт, вітаю об"єднану опозицію з перемогою на проміжних виборах в Житомирській області!Це показово для Ваших опонентів!!!Які наступні кроки? І друге питання, чи підтримаєте Ви особисто в ВРУ розгляд питання , щодо призначення дострокових виборів мера Чернівців, якого незаконно усунули в міськраді?

    Відповідь
    Фронт Змін вже тричі вносив на розгляд ВРУ питання про проведення позачергових виборів мера Чернівціва (двічі – Арсеній Яценюк та один раз – Геннадій Москаль). В Партії регіонів немає гідної кандидатури. Тому вони максимально затягують виборчий процес, бо знають, що програють нам.

  30. Чи не бажаєте Ви виступити з ініціативою, щоби в партсписок по виборах до ВР ввійшло аж п*ять депутатів минулого скликання ,тобто перша П*ятірка, а всі наступні були представлені свіжими кандидатурами. А такі , як ви досвідчені політики йшли виборювати депутатський мандат по мажоритарних округах. Насамперед своїм прикладо. Пропоную не відтягувати з такою позитивною заявою, а прям на даній конференції заявити що будете балотуватись тільки по мажоритарці.

    Відповідь
    Всі проблеми сучасної опозиції та й України загалом через надмірні особисті амбіції окремих політиків. Я буду йти на вибори так, як буде вирішено командою Фронту Змін та Об,єднаною Опозицію.

  31. Пані Лесю. Я чула, Багатирьова заявила, що нібито опікуватиметься в їхньому уряді гуманітарною сферою. Як це може вплинути на міцність позицій Табачника і на ситуацію в освіті?

    Відповідь
    Тетріс в уряді Азарова не вплине на якість реформ в гуманітарній сфері загалом, та освіті зокрема. Реальі зміни варто очікувати лише після відставки уряду Азарова у повному складі, і Табачника зокрема.

  32. Як відомо, у Росії освіта зазнає суттєвого впливу Російської православної церкви. Зараз Українська православна церква Московського патріархату в нашій державі стає все більш впливовою (наприклад, їй планують передати національні святині). Чи не означає це, що нашій освіті в майбутньому загрожує російський сценарій?

    У опозиційному законопроекті «Про вищу освіту» сума стипендії піднімається до рівня прожиткового мінімуму. При чому, у пояснювальній записці Ви зазначаєте, що «проект Закону не потребує додаткових фінансових витрат із Державного бюджету України та місцевих бюджетів». І як тоді вдасться підняти стипендії, якщо рівень витрат на них буде на рівні попередніх років? Виходить, що студенти будуть отримувати власні стипендії за рахунок «зрізаних» колег? Чи, можливо, будуть введені додаткові вимоги для отримання стипендій (як-то відсутність 3 і 4)?

    Як буде проводитись зовнішнє незалежне оцінювання професійної підготовки, яке Ви пропонуєте у власному законопроекті? Чи не буде воно обмежуватись лише «сухими» тестовими завданнями, які не можуть реально оцінити потенціал людини? Що робити, якщо у нашій країні окремі вузи мають потужніший викладацький склад і дають кращу освіту, а інші – ні? Які запобіжники плануєте ввести для того, щоб не було корупції в ЗНО професійної підготовки?

    Законопроекти про вищу освіту ваших опонентів передбачають, що плата за навчання буде зростати на індекс інфляції за попередній рік, а у вас же плата залишається стабільною. Чи не буде через цю норму страждати навчальний заклад, який буде недоотримувати кошти ?

    Пан Табачник заявив, що якісна освіта повинна коштувати "не менше 8-10 тис. гривень в рік". На Вашу думку, ця ціна справедлива?

    Відповіді
    Почну з кінця. Важлива не так ціна, як якість освіти. Шкода навіть не стільки потрачених грошей, як часу. Важливо інше: чи може людина з цим дипломом отримати роботу.

    Друге. Наш законопроект передбачає право контрактників передбачувати ціну за освіту. Тим паче, що останні роки ректори часто зловживали зміною ціни, особливо перед сесією, коли у студента немає часу ні на протести, ні на суди. Ми ж пропонуємо додаткові механізми залучення коштів: благодійні фонди, право вузів розпоряджатися своєю власністю, зокрема інтелектуальною, заробляти на науці.

    Третє. Важливий контроль якості освіти не лише на вході (при вступі), але й на виході. Це має зупинити друк липових дипломів. Краще ніж ЗНО механізмів покищо не існує.

    Четверте. Правди ради, саме законопроект Табачника явив світу підняття стипендій без закладення цього у бюджет. Студенти побачили цю невідповідність. І зокрема тому підняли протести.

    І останнє. Я розумію і всіляко підтримую випадки, коли церква створює якісні приватні навчальні заклади, наприклад Український католицький університет у Львові. Але не розумію і не підтримую коли будь-яка конфесія через державне лоббі здійснює свою експансію.

  33. Де причина того, що студенти дуже мляво вимагали відставки Табачника? Чому українска нація терпить цього ворога? Чому досі не знайшовся той, хто б повторив атентант на Пірацького у 30-х роках у Львові? Хто ми після цього? Немиті галичани, які спустилися з полонин. Допоки?!.

    Відповідь
    Студенти показали суспільству приклад активності і захисту своїх прав. Цього від них ніхто не чекав, у першу чергу міністр. Саме студентський фактор зупиняє його від повного приручення системи освіти. Студенти – молодці:)

  34. Регіонали хочуть замінити нашого ректора тільки за те, що він з усім університетом підтримав помаранчеву революцію. За це вони мстять нам. Спробуйте захистити порядних професорів і ректорів

    Відповідь
    Зробимо все можливе і неможливе.

Comments are closed.