Сьогодні – Трійця: традиції, прикмети, що можна і не можна роботи в цей день

Зелені свята або Трійця – одне з 12 найбільших церковних свят. Воно не має постійної дати, тому що прив’язане до святкування Великодня, однак завжди припадає на теплу пору року.

Свято Трійці присвячене зішестю на апостолів Святого Духа, який мав вигляд вогненних язиків. Саме після цього вони навчилися пророкувати та зцілювати різноманітні хвороби. А ще багато з них заговорили різними мовами, щоб нести Слово Боже населенню всіх країн світу.

Назву “Трійця” свято отримало через те, що людям саме цього дня відкрилася Пресвята Трійця – Бог Отець, Бог Син та Бог Дух святий.

Ще в дохристиянські часи люди, які жили на території сучасної України, святкували Зелені свята. Це був давній культ рослинності, а тому цього дня було прийнято прикрашати свою домівку різноманітною зеленню. Пізніше це свято застосували до церковної події – Трійці. Наприклад, у багатьох українських містах та селах все ще прикрашають будинок зеленими гілочками, плетуть віночки тощо.

У західному християнстві Трійця завжди припадає на першу неділю після П’ятидесятниці. У східному християнстві сама неділя П’ятидесятниці є неділею Трійці. А тому, якщо вам цікаво, якого числа Зелені свята 2022 року, то варто запам’ятати ці дати:

– християни східного обряду будуть святкувати Зелені свята 12 червня;

– і у християн західного обряду це свято припадає на 12 червня.
– 2022 року – один з тих рідкісних моментів, коли християни східного та західного обрядів святкують Зелені свята в один день.

Основні традиції

Багатьох цікавить таке запитання: скільки днів святкують Зелені свята? Трійця – одне з найбільших церковних свят, а в православній церкві всі вони святкуються не один день. Наприклад, традиційно наступний після великого свята день – це вшанування певної особи або важливої події. Оскільки на Зелені свята основна подія – це зішестя Святого Духа на апостолів, то 13 червня 2022 року буде присвячений Святому Духові. За календарем третього дня святкування цієї події немає. Але в храмах весь тиждень (до суботи включно) присвячують Святій Трійці.

За традиціями Зелені свята святкують відвідуванням церкви. Цей день – особливий, а тому тут будуть проводити святкове богослужіння. Храм та домівки на Трійцю прийнято прикрашати зеленою лепехою, пряними травами, духмяними квітами. Священники одягають ризи зеленого кольору, а під час молитов обов’язково згадують перемогу Ісуса Христа над смертю.

Також сьогодні людей цікавить, яке зілля святять на Зелені свята в храмах і чому? Наші предки на Трійцю збирали лікарські трави, які, згідно з повір’ями, набувають цього дня особливої сили. Потім їх йшли святити до церкви, приносили після служби додому і цілий рік зберігали. Ця традиція зберігається і до нині. Особливо часто несуть святити полин, пижмо, чебрець, мелісу, м’яту, аїр та волошки.

Зелені свята або Трійця: прикмети

На Трійцю не можна призначати весілля, а ось для сватання – це найкраща пора. Якщо цього дня прийдуть свати, то шлюб буде міцним та щасливим.

Дощ на Зелені свята означає, що рік буде грибним, а урожай – хорошим.

Якщо стоїть тепла погода – добре вродять огірки.

Холодні Зелені свята означають дощове і холодне літо.

Якщо на Трійцю прилетіли стрижі, отже справжнє тепло попереду.

Почала кувати зозуля – час сіяти льон.

Що можна робити на Трійцю

На Трійцю віруючі несуть на освячення до церкви трави та гілочки дерев, які потім зберігають у будинку як оберег цілий рік. Після святкової служби за традицією сім’я збирається за святковим столом. Ось ще кілька традицій того, що можна і треба робити на Трійцю:

На Трійцю сушать віники для лазні. Вважається, що вони володітимуть цілющою силою.

У середині букета, який ви понесете до храму, розмістіть потрійну свічку зеленого кольору. Вона має горіти під час святої служби.
Напередодні Трійці прийнято відвідувати цвинтарі та поминати померлих.

На Трійцю прийнято прикрашати храми та будинки зеленню: підлогу встеляють травою, а ікони прикрашають квітами та молодими гілками дерев.

Що не можна робити на Трійцю

Займатися прибиранням будинку та працювати.

Стригтися і займатися косметичними процедурами.

Плести, в’язати та вишивати.

Займатися роботою на землі — вважається, що якщо потривожити землю цього дня, чекай на лиха і негаразди.

Купатися у водоймах — вважається, що цього дня в озерах та річках вирує нечиста сила, яка може забрати людину на дно.

Святкувати весілля не можна, а свататися можна.

Не можна гуляти по одному в лісі чи полях — нечисті сили можуть заплутати дорогу мандрівникові.
Виявляти негатив і лаятися та лихословити.

Заборонено сваритися, провокувати конфлікти, заздрити та ображатися

peredplata