Церковне свято 6 жовтня: для чого потрібно з’їсти шматочок хліба на сніданок

6 жовтня за новим церковним календарем згадують святого Фому – одного з 12 апостолів Христа. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня – розповідаємо в матеріалі.

6 жовтня – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

6 жовтня (19 жовтня за юліанським календарем) – день пам’яті святого апостола Фоми, одного з 12 апостолів Христа. Фома був родом із галілейського міста Панеади, простим рибалкою. Одного разу йому довелося почути проповідь Христа, після якої він вирішив кинути свій промисел і вирушити слідом за Ісусом. За вчителем Фома слідував невідступно і став одним із 12 наближених учнів.

Саме цього апостола прозвали Фома Невіруючий. Згідно з Євангеліє, коли Христос воскрес, то апостола не було серед присутніх. Після ж Фома не повірив розповідям і сказав, що має сам побачити рани від цвяхів на тілі Ісуса – лише тоді повірить у його воскресіння. Коли апостоли зібралися в будинку Фоми, їм явився Господь – і Фома переконався в наявності ран на Його тілі. Тоді Ісус сказав: “Ти повірив, бо побачив Мене; блаженні ті, що не бачили, і увірували”. 

 

Після цього Фома став ще більш ревним у вірі й обійшов із проповідями великі території, розповідаючи про Христа. Святий заснував церкви в Палестині, Парфії, Месопотамії, Ефіопії та Індії. Помер апостол Фома в Індії: там він потрапив до в’язниці за те, що навернув до віри сина правителя міста Меліапора і його дружину. Мощі святого перебувають в Індії, Угорщині, Італії та на Афоні.

Церковне свято 6 жовтня за старим стилем – зачаття Іоанна Предтечі, а також згадують святу мученицю Іраїду Олександрійську. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 23 вересня.

Прикмети на 6 жовтня

Прикмети погоди цього дня говорять про те, якими будуть зима і врожай у майбутньому році:

  • туман цього дня – буде врожайний рік;
  • бур’ян виріс високий – зима буде сніжною;
  • у лісі майже немає грибів – зима буде суворою.

У народному календарі 6 жовтня – свято Фомин день або Фома Хлібник. Цього дня роблять запаси на зиму: наповнюють погреби, комори, комори.

Що не можна робити 6 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

  • лінуватися; 
  • базікати даремно;
  • переїдати;
  • хвалитися своїми накопиченнями. 

Також цього дня не можна відмовляти в милостині або хлібі нужденним – сам опинишся у злиднях.

Що можна робити 6 жовтня

Апостолу Хомі моляться як покровителю чесного достатку і всіх працьовитих людей і дякують за допомогу в роботі й за запаси на зиму.

За старих часів на Фому обов’язково пекли коровай або хліб, а окраєць від свіжого буханця віддавали хворим – вважали, що він здатен вилікувати навіть від найважчої недуги. Цього дня слід заготовляти запаси на зиму, а на сніданок обов’язково потрібно з’їсти шматочок хліба – тоді в домі на весь рік оселиться щастя.

6 жовтня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван, Никанор, Макар, Архип.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем

peredplata