В Чернівцях презентували нове видання про ромів Чернівецької області

29 березня в Народному Домі відбулася заключна прес-конференція в рамках проекту «Створення бази даних населених пунктів з компактним проживанням ромського населення Чернівецької області», який реалізовувався за фінансової підтримки Європейського Союзу.

В прес-конференції взяли участь громадські діячі, представники органів влади, ЗМІ. Голова Товариства В.Старик повідомив присутнім про заходи, які були реалізовані в рамках проекту. Товариство розіслано 224 інформаційних запити в сільські та селищні ради області та отримало 144 відповіді. Узагальнення цих відповідей дозволяє стверджувати – лише в восьми населених пунктах області проживає 2887 осіб ромської національності. Окрім того, маючи офіційну інформацію за попередні роки про компактне проживання ромів в інших населених пунктах області, експерти Товариства прийшли до висновку, що в області постійно проживає близько 4 тисяч ромів. Отож за чисельністю ромська громада входить в п\’ятірку найчисельніших громад Північної Буковини.

Експерт проекту Т.Халавка поінформував присутніх про міжнародні програми, які підтримують процес соціалізації ромів в українське суспільство, а також про досягнуті домовленості щодо співпраці з програмою \”Роми України\”, яка діє за підтримки МФ \”Відродження\”.

Присутнім було презентовано видання Народного Дому «Соціалізація ромів Чернівецької області: історичний досвід та перспективи». Видання складається з двох частин, які містять інформацію про історичні аспекти життя ромів на Буковині та Бессарабії, а також про міжнародні програми, законодавчі акти, які спрямовані на соціалізацію ромів. Дане видання було розіслано у всі населені пункти, в яких компактно проживають роми Чернівецької області. Як зазначив заступник начальника відділу зв’язків з громадськістю управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації Л.Нос: «Видання може бути корисним не тільки для громадських організацій, які займаються захистом ромів, але й для органів влади та місцевого самоврядування».

З електронною версією видання можна ознайомитись на сайті \”Буковина толерантна\”.

Про це повідомляють в Товаристві \”Народний дім\”.

peredplata