Аудитори Буковини виявили в Чернівецькому тролейбусному управлінні порушень на суму понад 136 млн гривень

Аудиторами Буковини за результатами контрольних заходів в КП «Чернівецьке тролейбусне управління» задокументовано порушень та неефективних управлінських рішень загалом на понад 136 млн. гривень

 Фахівцями Управління Західного офісу Держаудитслужби в Чернівецькій області проведено плановий державний фінансовий аудит та ревізію діяльності Комунального підприємства «Чернівецьке тролейбусне управління» (далі – Підприємство) за 2019-2021 роки та січень-березень 2022 року, в ході яких встановлено порушень законодавства, недоотримання коштів та неефективних управлінських рішень на загальну суму понад 136 млн гривень.

У досліджуваному періоді значною проблемою у роботі Підприємства було скорочення пасажироперевезень передусім внаслідок запровадження карантинних заходів у зв’язку з коронавірусною пандемією. Це спричинило різке падіння доходів підприємства та викликало необхідність надання йому фінансової підтримки з міського бюджету. Проте, попри значні суми бюджетної допомоги фінансовим результатом діяльності підприємства стали зростаючі збитки, що призвело до втрат обігових коштів, які частково компенсувалися внесками міської ради до статутного капіталу підприємства.

Крім зменшення обсягу пасажироперевезень, ще одним суттєвим чинником збитковості підприємства було встановлення плати за проїзд у розмірі, що є нижчим за економічно обґрунтований. Саме тому, за досліджений період витрати підприємства на перевезення пасажирів на 61,4 млн. грн. перевищили загальну суму надходження плати за проїзд та наданої з бюджету підтримки.

Одним із головних резервів покращення результатів діяльності підприємства наразі є оптимізація його витрат, зокрема, шляхом автоматизації обліку оплати проїзду.

Наприкінці 2017 року було розроблено Програму впровадження системи обліку оплати проїзду в громадському пасажирському транспорті в м. Чернівцях, проте фактичної її реалізовано не було. Між тим, автоматизація обліку оплати дала б можливість підприємству зекономити розрахунково 34,7 млн. грн. (різниця між сумою витрат на утримання штату кондукторів та витратами на впровадження і обслуговування автоматизованої системи обліку) та у подальшому щорічно економити розрахунково не менше 13,7 млн. гривень.

Також, через незабезпечення своєчасного і належного обслуговування електротранспорту мали місце невиходи транспорту на маршрути та їх повернення через технічні несправності. Внаслідок цього порушувалися графіки руху електротранспорту, а підприємством втрачалися доходи розрахунково на 8,9 млн. гривень.

Ще близько 0,4 млн. грн. доходів можна було б отримати при актуалізації  вартості розміщення зовнішньої реклами та електротранспорті, фактично вартість такої реклами впродовж досліджуваного періоду не переглядалася.

Крім того, всупереч вимог Закону України “Про публічні закупівлі” без наявності належного підтвердження коливання ціни на ринку за договорами постачання електричної енергії безпідставно збільшувалася вартість 1 кВт електроенергії внаслідок чого підприємством зайво витрачено 7,0 млн. грн. З аналогічних причин за укладеними за результатами процедур закупівлі договорами на постачання пального було зайво сплачено 0,2 млн. гривень.

Також встановлено факти витрат на оплату праці з нарахуваннями з порушенням законодавства на 0,7 млн гривень.

Незважаючи на збиткову діяльності та систематичну підтримку з бюджету, підприємством практикувалося надання працівникам безпроцентних позик. Так, впродовж 2019-2021 років підприємством надано своїм працівникам таких позик загалом на 3,0 млн гривень.

Крім того, підприємством витрачено 0,2 млн. грн. на навчання на водіїв працівників, які фактично водіями так і не працювали.

Також, встановлено факти списання паливно-мастильних матеріалів на фактично не пройдений автобусами маршрут на суму 0,1 млн гривень.

Матеріали ревізії для відповідного реагування передано до правоохоронного органу.

Джерело: прес-служба Управління Західного офісу Держаудитслужби в Чернівецькій області

peredplata