На КПП “Порубне”, що на Буковині, заблоковано рух вантажівок

У суботу, 13 січня, румунські фермери заблокували рух вантажівок через пункт пропуску «Сірет», який розташований навпроти українського КПП «Порубне». Про це повідомили у прес-службі Держприкордонслужби.

«Причини та орієнтовна тривалість блокування невідомі. Наразі у нас немає інформації від румунської сторони», – повідомив ZAXID.NET речник ДПСУ Андрій Демченко.

Блокування кордону може бути пов’язане з протестами аграріїв, які тривають четвертий день поспіль у різних куточках країни. Одна з причин таких протестів – ввезення зерна з України, йдеться у вимогах Клубу румунських фермерів, які цитує MyCTA.

У Держприкордонслужбі уточнили, що наразі значної черги з вантажівок у напрямку України немає, водночас можуть бути ускладнення в обох напрямках руху. Наразі на виїзд з України згідно з даними «Є-черги», зареєстровано 825 автомобілів.

Пропуск пасажирських автобусів, легкових авто та пішоходів через КПП «Сірет – Порубне» відбувається у звичному режимі.

Зазначимо, з 9 січня румунські фермери протестують проти рішень румунського міністерства агрополітики та блокують дороги у різних регіонах країни через кризу в аграрному секторі. Аграрії вимагали інформації щодо рішень про кредитування та просили призупинити податкові зобов’язання, якщо зіткнулися з фінансовими труднощами.

Ще однією з вимог румунських фермерів є припинення ввезення до Румунії українського зерна. Також румунські фермери хочуть отримати компенсації внаслідок «значної дестабілізації ринку зерна, спричиненої імпортом дешевого зерна з України, яке не відповідає стандартам ЄС і може поставити під загрозу продовольчу безпеку, а також через транзит українського зерна та насіння олійних культур».

Загалом фермери висунули 14 пропозицій уряду та продовжують блокувати дороги. Зокрема, вантажівки стоять поблизу Бухареста, Сучави, та Афумаці. Також протести відбуваються на поясі Тамашоари.

Нагадаємо, наприкінці грудня на КПП «Порубне – Сірет» після ремонту збільшили пропуск транспорту до 1000 авто. Ремонт будівель та смуги проїзду на прикордонному пункті «Порубне – Сірет» тривав протягом 2023 року. Більшу частину робіт провели на КПП «Сірет», який знаходиться на території Румунії.

Джерело: https://zaxid.net/news/

peredplata