Яценюк: у влади закінчилися гроші

Яценюк: у влади закінчилися грошіЛідер \”Фронту змін\” Арсеній Яценюк вважає, що в уряду немає коштів.
Про це він заявив економічним журналістам, пише \”Економічна правда\”.

\”На кінець грудня на Єдиному казначейському рахунку плануються залишки \”мінус\” 10 мільярдів гривень. Такого ще ніколи не було. Від\’ємні залишки. Іншими словами, це просто невиконані зобов\’язання. В цілому, бюджет до кінця поточного року, за попередніми оцінками, матиме дефіцит 22 млрд грн.\”, – припустив політик.

На його думку, доходи на останній квартал заплановані, м\’яко кажучи, нереальні.

\”Вони мають складати близько 40 мільярдів гривень щомісячно, загалом 120 мільярдів. Це в середньому на 20% вище, ніж доходи кожного попереднього місяця. В той же час, найвища цифра, яку отримував Мінфін, – це була випадкова цифра серпня, коли був зібраний податок на прибуток, і все це склало 39 мільярдів\”, – зауважив він.

\”Середньостатистично, на місяць вони отримували близько 32-33 мільярдів гривень. Тобто доходи останнього кварталу завищені приблизно на 20 мільярдів. Тому до 22 мільярдів запланованого дефіциту можна ще додати 10 мільярдів гривень. Це означає, що вони повінстю залізли в місцеві бюджети. Станом на вчорашній день, на Єдиному казначейському рахунку було 2 мільярди гривень. Це нічого\”, – попереджає Яценюк.

За його словами, на єдиному казначейському рахунку лишилося 2 мільярди гривень.

\”Це загальний залишок на ЄКР. І місцевий бюджет, и державний – 2 млрд грн. Вони сподіваються отримати гроші МВФ, які їм ніхто не дасть. Також їм треба погасити $2 млрд, які їм надав ВТБ, і які пролонгуються кожні півроку. Єдине джерело погашення, що залишилось, – це $3 млрд від розміщення урядових паперів. Це так звана \”подушка\”, і далі нічого немає\”, – каже Яценюк.

На питання, куди поділися кошти, політик зазначив, що уряд витратив їх на соціалку і внутрішній борг.

\”Плюс, як вони розраховували? Вони же вигнали практично $10 млрд на Евро-2012. Там, де щось можна було \”спилить\”. І коли вони рахували бюджет, то начебто нічого не \”рвало\”.

Тому що подивіться, який план збору доходів державного та місцевого бюджетів вони призначили на жовтень, листопад і грудень? 40 мільярдів. Звідки?\”, – зазначив Яценюк.

\”Тому вони витрачають просто на те, щоб утримувати якось ситуацію. І те, що відбувається по Пенсійному фонду – чому вони скоротили виплати? У них грошей немає просто. Чому відбулася історія з \”чорнобильцями\” та \”афганцями\”? У них немає коштів, тому вони прийняли рішення просто скасувати виплати\”, – додав він.

Джерело

peredplata