Москаль рулить у Закарпатті

Москаль рулить у  ЗакарпаттіПісля спроби рейдерського захоплення Закарпатської митниці, яка провалилася через втручання вищого керівництва держави, робимо конкретні кроки з наведення ладу на кордоні. Зустрічі з Президентом та прем’єр-міністром були відвертими, а речі, які відбуваються на кордоні, і які раніше не прийнято було озвучувати, називалися своїми іменами. Особливо це стосується митного посту «Тиса» на українсько-угорському кордоні в Чопі.

Сьогодні провів робочу нараду з керівництвом правоохоронних органів, Закарпатської митниці та Мукачівського і Чопського прикордонних загонів, на якій озвучив ключові завдання. Митники і прикордонники сиділи на нараді з кам’яними обличчями. До мене не було жодного питання, тому замість діалогу вийшов монолог. А тепер про конкретні кроки.
Перше. Схеми з мікроавтобусами, водії яких роками провозять через «Тису» без будь-якого митного оформлення брендовий одяг, мобільні телефони та гаджети, елітний алкоголь, парфумерію, скутери, мотоцикли тощо, і які платять визначену таксу, яка йшла на Київ, припиняють своє існування. Хто хоче везти в Україну якийсь товар, має його розмитнити.
Друге. Схема з так званими «піджаками» (коли місцеві мешканці для заробітку в кілька сотень гривень беруть на себе частину товару, щоб обминути його розмитнення) також буде зламана, для цього готується відповідне розпорядження.
Третє. Вже готове спеціальне розпорядження щодо припинення вивезення під виглядом дров ділової деревини.
Четверте. Попереджую, що якщо когось із митників чи прикордонників спіймають на хабарі, – звільнять усю зміну. Таке жорстке рішення прийнято на рівні керівництва країни. Тому закликаю працівників митниці й прикордонної служби добре подумати – чи варто заради одномоментної вигоди залишитися без роботи й стати фігурантом кримінального провадження.
П’яте. Для ефективної протидії корупції найближчим часом на Закарпатті будуть створені спеціальні групи, які за погодженнями із митними органами Угорщини, Словаччини та Румунії проведуть взаємні звірки документів щодо руху товарів через кордон за 2015 – 2016 роки. Ми з’ясуємо поіменно, хто з підприємців який товар декларує при виїзді із сусідніх країн, а потім при в’їзді в Україну. І хто займається «липовим» транзитом, залишаючи нерозмитнений товар в Україні. У мене достатньо досвіду, щоб зламати ці схеми.
Я чудово розумію, що наведення ладу на кордоні багато хто сприйме в штики. Будуть спроби залишити все як є або домовитися про «пільговий режим» для обраних. Тому одразу заявляю – всі такі спроби будуть оприлюднені в ЗМІ із наведенням конкретних прізвищ і посад. Митниця має фінансувати Держбюджет, а не чиїсь політичні проекти чи збагачувати клерків різного рівня
І останнє. Корупційні схеми на кордоні існують уже багато років. Усі про них знали, і всі мовчали. Я не втручався в цю ситуацію, яка була створена і курирувалася безпосередньо Києвом. Неможливо навести лад в окремому регіоні без підтримки Президента і прем’єр-міністра. Тепер така підтримка є. Багато років Київ годувався з кордону, але тепер хай посидить на голодному пайку. Закарпаття не платитиме нагору жодної «сірої» гривні.
P.S. За гучні заяви, які багато хто розцінює як демарш на адресу Києва, можна було отримати по шапці й позбутися посади. Але без них не було б і кардинальних змін, які починаються на західному кордоні вже сьогодні. Тому голосно кричати про проблеми буває корисно для справи.

Геннадій Москаль

peredplata