Мільярд для України

Наш власний кореспондент у Брюсселі Ростислав Демчук передає:

-Один мільярд Євро для України буде! За кілька годин у Брюсселі стартує саміт Україна – ЄС…

Лідери ЄС та України обміняються думками щодо наступних кроків у реалізації Угоди про асоціацію та зони вільної торгівлі.

Головне! Учасники саміту обговорять прогрес у програмі реформ в Україні та підтримку ЄС у цьому процесі. Нагадаю! 29 травня 2018 року Рада ЄС погодилася на надання нового пакету макрофінансової допомоги в розмірі одного мільярда Євро для України.

Оскільки ВР ухвалила низку необхіднх законів, то слід сподіватися, що цей мільярд Євро для розвитку макроекономіки Україна таки одержить.

Крім того, лідери торкнуться питань кризи та конфліктів в України і зовнішньої політики:
– відносини з Росією
– енергетична безпека (ГТС України і наміри Росії спорудити газопровід у Європу в обхід України “Північний потік – 2”).

Щодо поточної російської агресії та конфлікту на Сході України, то саміт підтвердить підтримку ЄС щодо незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. (Ну, це стандарта фраза упрдовж чотирьох останніх років, яку ЄС не забуває повторювати).

Учасники зустрічі наголосять на необхідності повної імплементації Мінських домовленостей усіма сторонами конфлікту, підкреслюючи відповідальність Росії в цьому контексті. Нагдаю! За відсутності прогресу лідери ЄС минулого тижня на червневій Європейській раді ухвалили рішення про продовження економічних санкцій, спрямованих на конкретні сектори російської економіки.

Фінальна прес-конференція заплановна на 16 годину за Києвом. Якщо буде щось цікаве, чи незвичайне – повідомлю.

Світлина від Rostyslav Demchuk.

peredplata