Юхим ГУСАР: БУКОВИНСЬКИЙ КАЛЕНДАР (6 лютого)

5 лютого: БЕРНИК Марія Іллівна
Народилася 05.02.1986 р. у смт Берегомет Вижницького району. Закінчила з відзнакою Берегометську гімназію (2003). За державним замовленням навчалася на факультеті історії, політології та міжнародного зв’язку ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Здобула ступінь бакалавра права на юридичному факультеті цього ж вузу. З березня 2019 р. – старший лаборант кафедри соціології, соціального забезпечення та місцевого самоврядування ЧНУ.
***
5 лютого: БРИЦЬКИЙ Петро Павлович
У бібліографії історика, доктора історичних наук, професора ЧНУ ім. Ю. Федьковича, громадсько-політичного діяча – понад 150 наукових статей, 4 індивідуальні, 9 монографій у співавторстві, Народився 05.02. 1931 р. у с. Лисанівці Старосинявського району Хмельницької області. Працював столяром, фельдшером, служив у Радянській Армії, вчителював на Вижниччині, був директором школи, відповідальним секретарем товариства «Знання». З січня 1977 р. – у Чернівецькому університеті. Кандидатську дисертацію захистив в Інституті історії Академії Наук УРСР, докторську – у Білоруському державному університеті. Член спеціалізованої вченої ради у ЧНУ ім. Ю.Федьковича із захисту кандидатських і докторських дисертацій з історичних наук. Сфера наукових інтересів – історія України та всесвітня історія ХХ століття. У 2007 р. Указом Президента України нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня за дослідження голодомору 1932-1933 років. Помер 20.09.2020 р., Чернівці.
***
5 лютого: ГРУШКО Олександр Іванович
Український діяч. Заслужений лікар України. Народився 05.02.1958 р. у м. Тихорецьк Краснодарського краю, Російська Федерація. Працював слюсарем на Ваньковецькому консервному заводі Хмельницької області. Навчався у Чернівецькому медінституті. По закінченню: лаборант кафедри, лікар, дільничний педіатр Глибоцької ЦРЛ, дільничний лікар, завідувач відділення, заступник головного лікаря Чернівецької міської дитячої лікарні. З 1990 р. – в апараті облуправління охорони здоров’я: завідувач відділу, заступник, 1-й заступник начальника, начальник управління охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації. У 2003-2005 рр. – заступник голови Чернівецької обласної ради, 23 червня 2005 – 4 травня 2006 р. – голова Чернівецької обласної ради . У жовтні 2007 — січні 2008 року — виконувач обов’язків заступника голови, у 2008 — 2010 року — заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації. З березня 2012 року — головний лікар Чернівецької обласної клінічної лікарні медичної допомоги.
***
5 лютого: ДРАЧКОВСЬКА Оксана Олегівна
Журналістка, літератор, член НСЖУ, громадська діячка. Народилася 05.02.1971 р. у селищі Глибока. У 1994 р. закінчила факультет журналістики Львівського держуніверситету ім. І. Франка, у 1997-му школу телевізійної журналістики «Internews». З 1988 р. – на творчій роботі у газетах і на телебаченні. Працювала у райгазеті «Будівник комунізму» (смт Глибока), у «Новій буковинській газеті» (м. Чернівці), на «10 каналі-ISTV» і ТРК «НБМ», у газетах «Доба» і «Молодий буковинець», власним кореспондентом програми «Вікна-новини» телеканалу СТБ в Чернівецькій області»… І в цій журналістській «круговерті», непростому родинно-сімейному побуті написала і видала прозові книги «Ненька-Нянька», «Зілля». А нині ще й член виконавчого комітету Чернівецької міської ради.
***
5 лютого: ЖАРКО Микола Степанович
Диригент, музикознавець. Народився 05.02.1947 р. у с. Вашківці Сокирянського району. Закінчив Чернівецьке музучилище, військово-диригентський факультет Московської консерваторії. Служив 23 роки диригентом в Уральському військовому окрузі. Згодом переведений у Дніпропетровськ. Після закінчення з відзнакою аспірантури отримав вибір місця подальшої служби: Москва, Ленінград, Мінськ. У Мінську очолив оркестр «Белполку». Створив військово-оркестрову службу внутрішніх військ Білорусі, який з полкового перетворився в зразково-показовий оркестр МВС Білорусі. Вийшовши у запас, працював у Білоруському держуніверситеті культури старшим викладачем, завідуючим кафедрою. Очолювані оркестри тричі ставали лауреатом Всесоюзних конкурсів, представляв Білорусь на міжнародних фестивалях поряд з військовими оркестрами Франції, Голландії, Англії, Іспанії, США. Очолюваний студентський оркестр «Світоч» виступав на різних фестивалях: на Україні в м. Рівне стали лауреатами, на фестивалі «Мінський калейдоскоп» здобули призове місце. У 2008 р. оркестр гастролював у Франції, де М. С. Жарка удостоїли звання почесного громадянина м. Бічук.
***
5 лютого: МАЄРБАУМ-АЙЗІНГЕР Зельма
На вулиці М. Чернишевського, 38 у Чернівцях меморіальна дошка повідомляє: «У цьому будинку мешкала німецькомовна поетеса Зельма Меєрбаум-Айзінгер. Чернівці, 5.02.1924 – табір Михайлівка, 16.12.1942». Її ім’я могло залишитися невідомим, та повернули з небуття дякуючи написаним нею 57 віршам і чудом врятованим. І у вересні 2004 року Зельма повернулася до рідної домівки усміхненою на меморіальній дошці. Про її життя, творчість розповів професор Петро Рихло, який переклав вірші поетеси українською мовою та є автором книги «Загублена арфа: Антологія німецькомовної поезії Буковини», де чимало місця відведено творчості Зельми Меєрбаум-Айзінгер. Після окупації Чернівців 5 липня 1941 р. родину Зельми було загнано в гетто, а згодом депортовано в табір с. Михайлівна, де померла в кінці 1942 р. від тифу.
***
5 лютого: НОВИЦЬКИЙ Віктор Володимирович
Український математик. Доктор фізико-математичних наук. Професор (2003). Академік Європейської академії природничих наук (2008). Народився 05.02.1951 р., с. Новоселиця Кельменецького району. Середню школу закінчив із золотою медаллю. У 1968-1973 рр. навчався на механіко-математичному факультеті Київського держуніверситету ім. Т. Г. Шевченка. Працював інженером КНДІ Гідроприладів (1973-1978), старшим інженером-програмістом та старшим науковим співробітником НДІ «Сатурн» (1978-1983). У 1983-1988 рр. викладав на кафедрі вищої математики Київського політехнічного інституту. З 1988 року – старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник, завідувач відділу Інституту математики НАН України.Член міжнародної громадської організації «Європейська Академія природничих наук» (2008). Президент благодійної організації ГО «Альцеста» (з 1996).Також член:Українського допплерівського клубу (з 2006), Спілки підприємців України (з 2005).
Юхим ГУСАР,
член НСЖУ, лауреат премії імені Олекси Романця за розвиток країзнавства, збереження культурної спадщини Буковини.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
+3
 
 
Олександр Дарабан
 

peredplata