Ситуація щодо ентеровірусних інфекцій в Чернівецькій області стабільна

Ситуація щодо ентеровірусних інфекцій в Чернівецькій області стабільнаЗважаючи на випадки вірусного менінгіту у сусідній з Буковиною Румунії, а також у Львівській і Житомирській областях Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області повідомляє, що ситуація щодо ентеровірусних інфекцій в області стабільна. Згідно з даними епідеміологічного аналізу, протягом 2010-2012 рр. на території області було зареєстровано лише 4 випадки гострих кишкових захворювань, спричинених ентеровірусами, останні півтора року в області не було й випадків менінгітів. В серпні зареєстровано 1 випадок серозного менінгіту у дитини, яка на момент захворювання знаходилась в Одеській області на відпочинку, лабораторні дослідження тривають.

Так, за інформацією Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області з початку липня поточного року станом на 22.08.2013 у різних районах та населених пунктах регіону було зареєстровано 88 хворих, у т.ч. 49 дітей віком до 17 років з клінічно встановленим діагнозом «серозний менінгіт» або з підозрою на серозний менінгіт.

Станом на 22.08.2013 на стаціонарному лікуванні знаходиться 20 осіб, з них – 11 дітей. Перебіг захворювання легкий та середньої важкості. Хворим надається необхідна медична допомога.

У Житомирський області станом на 22.08.2013 нових випадків захворювань серед людей на «серозний менінгіт» не зареєстровано. Усіх захворілих з підозрою на «серозний менінгіт» у задовільному стані виписано зі стаціонару.

Встановлено, що всі випадки захворювань були спорадичними, не пов’язаними між собою, лабораторно не підтвердженими.

Ентеровірусні інфекції є особливою групою інфекційних хвороб, унікальність, яких визначається великою кількістю серологічних типів збудника. Збудникам характерна здатність до тривалого виживання в об’єктах довкілля, висока контагіозність, поліморфізм клінічних проявів захворювань. Хворіють переважно діти й особи молодого віку. Серозний менінгіт – одна з частих і важких форм ентеровірусної інфекції. Джерелом ентеровірусної інфекції є хвора людина, або носій. Передається вірус повітряно-крапельним та фекально-оральним шляхами.

Основу профілактики складає комплекс санітарно-гігієнічних заходів, направлених на запобігання забрудненню об’єктів зовнішнього середовища збудниками. Дотримання правил видалення і знешкодження нечистот і забезпечення населення безпечними в епідеміологічному відношенні харчовими продуктами. Необхідне суворе дотримання правил особистої гігієни. Своєчасне виявлення хворих та звернення за медичною допомогою.

З метою попередження виникнення ентеровірусних інфекцій Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує населенню:
– дотримуватися правил особистої гігієни;
– купатися виключно у відведених для цього місцях;
– не вживати воду з незнайомих джерел;
– вживати лише ретельно вимиті фрукти та овочі.
– при перших ознаках захворювання (головний біль, відсутність апетиту, нудота, блювання, біль у животі, пронос, підвищення температури тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Про це повідомляє головний державний санітарний лікар Чернівецької області Наталя Гопко.

peredplata