Новим ректором Івано-Франківського медуніверситету обрали Романа Яцишина

За результатами другого туру виборів, які відбулися 26 січня в Івано-Франківському національному медичному університеті, найбільшу кількість голосів отримав професор, декан медичного факультету Роман Яцишин — 644, що становить 63,5%. За його суперника Миколу Островського проголосували 360 виборців — 35,5%.

 
Другий тур виборів нового ректора в Івано-Франківському національному медичному університеті, 26 січня 2024 року, Івано-Франківськ. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

У медичному університеті вдруге обирали ректора. Викладачі й студенти голосували за двох працівників вишу — Миколу Островського та Романа Яцишина, які під час першого туру 19 січня не набрали понад 50% голосів.

Волевиявлення, як і під час першого туру, відбувалося в укритті університету. Від ранку туди почали сходитися викладачі, студенти та представники адміністративно-господарського відділу, аби обрати нового ректора вишу.

Прийшов на дільницю і Перфект Ебох, який навчається в медуніверситеті шість років. Студент каже: від майбутнього керівника навчального закладу чекає змін для іноземців.

“Хочу, щоб більше думали у виші про іноземних студентів. Якщо можливо, то відкриття кафедри для нас”, — говорить Перфект Ебох.

Вибори нового ректора в Івано-Франківському медуніверситеті, 26 січня 2024, Івано-Франківськ. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Професор, завідувач кафедри загальної практики сімейної медицини Василь Міщук також проголосував за одного з кандидатів. Чоловік каже: від кандидата, за якого віддав свій голос, очікує дієвих кроків.

“Підвищення якості викладання, посилення міжнародних зв’язків, створення баз для сучасних наукових досліджень і, крім того, інтегрування у світовий медичний простір”, — говорить Василь Міщук.

Викладачка медуніверситету Мар’яна Кулинич-Міськів хоче, аби працівників залучали до лікувальної роботи у медичних закладах області. Цього, зокрема, очікує від кандидата, за якого проголосувала.

“Хочеться, щоб у нас було міжнародне співробітництво, активно велася наукова діяльність. Щоб нас залучали до міжнародних проєктів”, — каже Кулинич-Міськів.

Вибори нового ректора Івано-Франківського медуніверситету, 26 січня 2024 року, Івано-Франківськ. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

П’ятикурсниця Анна Данилюк очікує змін у політиці університету.

“Можливо, студентство хоче до себе більшої лояльності, менше конфліктів з викладачами, які виникали раніше. Студенти бажають мати більшу демократію, можливість висловлювати свої думки. І на кафедрі також змін хочеться”, — говорить Анна Данилюк.

За словами голови оргкомітету виборів Сергія Василюка, перемогу на виборах ректора здобув Роман Яцишин. Голова виборчої комісії Орина Децик каже, що Міністерство охорони здоров’я впродовж місяця має укласти з ним контракт на п’ять років.

peredplata