У Чернівецькому госпіталі з вересня запрацює реабілітаційний центр для військовослужбовців

У Чернівецькій області працюють з ветеранами, аби допомогти їм фізично та ментально відновитися. Ініціативи й проєкти підтримує депутатський корпус обласної ради.
Інноваційний реабілітаційний центр для військовослужбовців національної мережі RECOVERY запрацює на базі ОКНП «Чернівецький обласний госпіталь ветеранів війни».
На першому поверсі будуть кімнати асистивних технологій, ментального здоров’я, лікувально-реабілітаційна база, кабінети групової та індивідуальної психологічної допомоги. Палатне відділення на 2 та 3 поверхах розраховане на 60 ліжок. Відкриють центр у вересні.
У грудні 2022 року на базі ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» створили реабілітаційний підрозділ, оснащений сучасним обладнанням. Тут є медична бігова доріжка, сходи-бруси, система Луна, комп’ютеризована роботизована система для відновлення роботи рук, мотобайк; кабінет ерготерапії та масажна кімната. З моменту відкриття у відділенні пролікувались 720 осіб.
Реабілітаційно-бальнеологічне відділення, де відновлюються військові та цивільні, відкрили в Медичному діагностичному центрі у Чернівцях. Тут є 11 лікувальних ванн. Мінеральні води доправляють із родовищ санаторію «Брусниця».
У медичному центрі «Angelholm» проводять складні операції на суглобах воїнам, які мають травми опорно-рухового апарату, реабілітують та надають психологічну допомогу. Лікар з Німеччини безкоштовно навчає захисників, які втратили кінцівки, ходити на протезах.
На базі КНП «Сокирянська лікарня» 15 грудня 2023 року відкрили реабілітаційне відділення для військових, людей із травмами опорно-рухового апарату, неврологічними захворюваннями, після інсульту та інших недуг. Там є кабінет індивідуальної реабілітаційної допомоги, зал фізичної та ерготерапії, індивідуальна кімната для фізичної терапії.
Депутати Чернівецької обласної ради ухвалили рішення щодо створення «Ветеран Хаб» – обласного центру соціально-психологічної допомоги Захисникам та Захисницям.
У Драмтеатрі цісарську ложу перетворять у ветеранський театральний хаб. Це простір для воїнів, що повернулися з фронту. Там вони зможуть переглядати вистави, спілкуватися між собою і насолоджуватися мистецтвом. Змінювати цісарську ложу не будуть.
Джерело: Чернівецька обласна рада
 

peredplata