Смотрящие Сім\’ї знову претендують на посади в МОЗ

Після відставки голови МОЗ Олега Мусія та його заступника Романа Салютіна у відомство може повернутися Дмитро Подтуркін – екс-радник голови Міністерства охорони здоров\’я, при Януковичі контролював тендери із закупівлі ліків.

Про це в своїй статті на \”Обозревателе\” пише колишній голова Державної служби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський.

Смотрящие Сім'ї знову претендують на посади в МОЗ

Як зазначає Бродський, Подтуркин збирав з переможців тендерів відкати для Сім\’ї. Якщо ж якийсь постачальник, що \”особливо зарвався\”, відмовлявся платити відкати – тендери попросту блокувалися.

\”Осінь-2014. Салютін і Мусій так і не змогли провести тендери, за що поплатилися посадами. А на арену виходять старі-добрі схемотехніки Сім\’ї . Зокрема, ходять чутки, що офіційні посади в МОЗі можуть отримати Подтуркин і хтось із його соратників. У колах, наближених до МОЗу подейкують, що відповідну згоду вже дав нинішній в.о. міністра охорони здоров\’я Василь Лазоришинець. Досвід цих громадян як повітря потрібен новому керівництву. Зокрема, для реалізації своєї блакитної мрії – створення окремого органу, який відповідатиме за всі закупівлі МОЗ \”, – пише екс-керівник Держкомпідприємництва.

\”І не біда, що такий орган виведе корупцію в тендерних процедурах на новий рівень розвитку і перекреслить всі наміри і декларації Яценюка і Порошенко з децентралізації закупівель (і, як наслідок, значного зниження корупційної складової при проведенні тендерних процедур). Зате у тих, хто стоїть біля тендерної годівниці, завжди буде і хліб, і до хліба \”, – відзначає автор статті.

За інформацією Михайла Бродського, за Подтуркіна \”вписувався\” також лідер \”Свободи\” Олег Тягнибок, що отримав свою квоту по Мінздоров\’я – він \”сватав\” Подтуркіна на керівника Держлікслужби.

\”Поки офіційно в структуру МОЗ представники групи Подтуркіна не повернулися. А неофіційно – вже рулять по повній. Щоб переконатися в цьому, досить просто подивитися на результати тендерів, які МОЗ таки примудрився провести. Як звітують в міністерстві, станом на 31 жовтня в процесі процедури держзакупівель знаходилося продукції на 1 млрд 143 600 000 грн, акцептовано пропозицій на 1 млрд 44 млн грн, укладено договорів на 913 400 000 грн. З них в казначействі зареєстровані на 568400000 грн … \”Вектор-фарма\” (контролюється Подтуркіним – ред.) тільки за тиждень (з 17 по 23 жовтня) придбала тендерів на без малого 20 млн грн – і це тільки початок \”, – йдеться в статті.

\”Переможці тендерів, як і при Януковичі, знову несуть гроші в офіс на четвертому поверсі в Георгіївському провулку. Правда, якщо раніше такса в середньому становила 30%, то зараз, за чутками, схемотехніки зі стажем зробили коригування на розмір підвищення ПДВ, і від учасників тендерів вимагають від 10-15%. Задекларовані наміри нової влади побороти корупцію в результаті привели країну в цілому і охорону здоров\’я зокрема туди, звідки й починали: до наглядаючих від Сім\’ї \”, – резюмує Михайло Бродський.

peredplata