Прокуратура перевірила \”Чернівецький обласний госпіталь для інвалідів Вітчизняної війни\”

Працівники ОКУ \”Чернівецький обласний госпіталь для інвалідів Вітчизняної війни\” та Чернівецька обласна організація \”Українська Спілка ветеранів Афганістану\” звернулись до прокуратури області з проханням надати правову оцінку перебуванню Мігайчука М.М. на посаді головного лікаря ОКУ \”Чернівецький обласний госпіталь для інвалідів Вітчизняної війни\”. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

Прокуратура разом із спеціалістами Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА, Територіальної державної інспекції з питань праці, Держфінінспекції та Державної служби з лікарських засобів, перевірять діяльність посадових осіб госпіталю, в тому числі М.Мігайчука, щодо додержання конституційних засад в сфері охорони здоров\’я, бюджетного, трудового законодавств.
Отже, відповідно до статуту ОКУ «Чернівецький обласний госпіталь для інвалідів Вітчизняної війни» метою діяльності установи є забезпечення потреб ветеранів війни області в галузі охорони здоров’я шляхом надання лікувально-профілактичної допомоги.

Також, п. 18.6 колективного договору між адміністрацією та профспілковим комітетом Госпіталю передбачено, що працівники установи мають право один раз на рік та безвідмовно в екстрених випадках на планове лікування в цьому закладі.

Однак, як показала перевірка, упродовж 2011 – 2013 років в Госпіталі пройшли лікування 85 осіб, які не мають прав на безкоштовне лікування в цій установі. Цим самим державному бюджету завдано збитків на суму понад 180 тис. грн.

Прокуратура 03.11.2014 внесла відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Кримінальне провадження для здійснення досудового розслідування направлено до СУ УМВС України в області.

У ході перевірки дотримання трудового законодавства виявлені власноручно написані заяви працівників Госпіталю про звільнення за власним бажанням, без зазначення дати їх написання; встановлено порушення вимог ст. ст. 94, 106, 107, 108 КЗпП України, а саме окремим працівникам (сторожам, молодшим медичним сестрам) в табелях обліку робочого часу не відображались фактично відпрацьовані години, у тому числі понадурочні, у вихідні та святкові дні, що, як наслідок, потягло неналежне визначення розмірів заробітної плати, а от розміри посадових окладів заступників начальника госпіталю та головного бухгалтера – завищені; при виплаті матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам Госпіталю її сума вираховувалась пропорційно тривалості наданої щорічної відпустки, а не в розмірі окладу, як це передбачено колективним договором установи. Незаконно «заощадженні» 19 тис. грн. стали премією для окремих працівників медичного закладу.

При перевірці економічної роботи виявлено, що упродовж 2011 – 2013 років в Госпіталь надійшло благодійних внесків на загальну суму 325 тис. грн., зокрема: 2011 рік – 168 тис. грн., з яких в грошовій формі 3 тисячі; 2012 р. – 124,2 тис. грн., з них 64,4 тис. грн. в грошовій формі; 2013 р.- 32,7 тис. грн., з них 11,5 тис. грн. в грошовій формі.

Власні надходження бюджетних установ, які надійшли у вигляді благодійних внесків, відповідно до 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України використовуються на організацію основної діяльності бюджетних установ. В даному випадку кошти мали б використати на лікувально-профілактичну допомогу ветеранам війни.

Водночас, у 2012 році за них придбали автомобіль ВАЗ-211540-110-42 на суму понад 50 тис. грн.

Частина матеріалів перевірки перебуває на розгляді в Держфініспекції України в Чернівецькій області. Як тільки Держфінінспекція надасть висновки, буде прийнята остаточна правова оцінка діяльності посадових осіб госпіталю, в тому числі М.Мігайчука, щодо додержання конституційних засад в сфері охорони здоров\’я, бюджетного, трудового законодавств.

peredplata