Цукровий діабет

Цукровий діабетЦукровий діабет — хвороба надзвичайно небезпечна. Ураження різних органів і систем, яке вона спричиняє, може призвести до інвалідності та смертності. Найбільшою проблемою цукрового діабету є ускладнення. Ця недуга підвищує у 5 разів ризик розвитку серцево-судинної патології. Це призводить до скорочення тривалості життя на 7-10 років і збільшення ймовірності фатального інфаркту міокарда. Гангрена нижніх кінцівок трапляється у 200 разів частіше, 50-70% усіх ампутацій нижніх кінцівок, не пов’язаних із травматизмом, припадає на хворих на цукровий діабет. Приблизно 50% пацієнтів з цукровим діабетом І типу помирає від хронічної ниркової недостатності. Важким наслідком зазначеної недуги є захворювання очей, що в разі пізнього діагностування призводить до втрати зору.

Тому проблема боротьби з цукровим діабетом є невідкладною, адже це захворювання може з’явитися у кожного. Побороти недугу можна лише комплексно, об’єднавши знання, практичні можливості та бажання кожної людини. На тлі гормонального та медикаментозного лікування цукрового діабету і його ускладнень застосовуються народні методи лікування.

• Настій суміші лікарських рослин. Корені кульбаби лікарської, листя кропиви, листя чорниці, стулки плодів квасолі, трава манжетки – всього порівну. Залити окропом, настояти. Приймати по 1 ст. ложці (без цукру!) 3 рази на день.

• Настій листя подорожника. 10г сухих подрібнених листків залити склянкою окропу, настоювати 15 хв., процідити. Приймати по 2 ст. л. 3 рази на день до їди.

• Брусничний сік. Промиті ягоди залити кип’яченою водою (2 склянки води на 700 г ягід), кип’ятити 10 хвилин, розтерти ягоди товкачиком, процідити. Сік заправити ксилітом, сорбітом або сахаритом. Приймати в охолодженому вигляді по 0,5-1 склянці на день.

• Пивні дріжджі. Сухі очищені дріжджі приймати по 2 чайних ложки 2-3 рази на день.

• Настій стулок плодів квасолі. Взяти 2-3 ст. ложки подрібнених стулок квасолі, залити в термосі 2 склянками окропу і залишити на 6 год. Випити у 3 прийоми за 20-40 хв. до їди.

• Морквяний коктейль. На 4 порції: 2 склянки морквяного соку, 2 апельсини, 1 лимон, 2 чайні ложки меду, 1 склянка кисляку або ряжанки, 4-8 кубиків харчового льоду. У міксері добре збити морквяний, апельсиновий і лимонний соки, кисляк або ряжанку, мед. Пити по півсклянки тричі на день.

• Настоянка оману. 50 г подрібнених коренів оману залити 500 мл горілки, настоювати 2 тижні у темному місці, періодично струшуючи. Процідити. Приймати по 30 крапель 3 рази на день до їди, розвівши у невеликій кількості води.

• Настій трави кропиви дводомної. Залити 7-10 г трави склянкою окропу, настоювати 15-20 хв. Приймати по 1 ст. ложці 3 р. на день.

• Відвар коренів лопуха. 10 г сухих подрібнених коренів залити склянкою води; кип’ятити 15-20 хв., настоювати 30 хв. Приймати по 1 ст. ложці 3-4 рази на день.

• Настій трави споришу (горця пташиного). 20 г сухої подрібненої трави залити склянкою окропу, настоювати 10-15 хв. Приймати по 1 ст. ложці 3-4 рази на день.

• Настій квіток липи. 2 ст. ложки сухих квіток на 2 склянки окропу. Настоювати 20-30 хв., процідити. Пити замість чаю або кави.

• Настій листя суниці. 20 г сухого подрібненого листя суниці заварити склянкою окропу, кип’ятити 5-10 хвилин, настояти 2 години, пити по 1 ст. ложці тричі на день. Можна також вживати сік ягід суниці по 4-6 ст. ложок на день.

• Настій лаврового листа. 10 листочків лаврового листа залити 3 склянками окропу, настояти 2-3 години, пити по 0,5 склянки тричі на день.

• Настій листя чорниці. 1 чайну ложку сухого подрібненого листя чорниці заварити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити, пити по 1/3 склянки тричі на день. Ягоди чорниці корисні при діабеті в будь-якому вигляді.

• Настій чорниці, кульбаби і кропиви. 20 г листя чорниці, 20 г кореня кульбаби лікарської, 20 г листя кропиви дводомної заварити склянкою окропу, настояти 1 годину, вживати по 0,5 склянки тричі на день до їди.

• Настій чорниці, кропиви, бузини. 50 г листя чорниці, 20 г листя кропиви дводомної, 20 г листя бузини чорної змішати, 1 ст. ложку суміші заварити склянкою окропу, кип’ятити 5-10 хвилин, настояти 30 хвилин, процідити, випити 150 мл відвару протягом дня.

• Настій чорниці та лопуха. 25 г листя чорниці, 25 г кореня лопуха змішати, 1 ст. ложку суміші заварити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити, пити по 1 ст. ложці 3-4 рази на день до їди.

• Багатокомпонентний настій №1. 10 г листя горіха волоського, 20 г листя шовковиці, 15 г трави кропиви дводомної, 15 г трави м’яти перцевої змішати, 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, кип’ятити 5 хвилин, настояти 2 години, процідити. Вживати по 1/4 склянки тричі на день.

• Багатокомпонентний настій №2. 35 г лушпиння квасолі звичайної, 45 г кореня цикорію дикого, 25 г коренів з кореневищами синюхи блакитної, 40 г трави вересу звичайного змішати, 1-2 ст. ложки суміші залити склянкою окропу, кип’ятити 5 хвилин, настояти 2 години, вживати по 50 мл тричі на день за 30 хв. до їди.

Знижують цукор соки деяких овочів, ягід та фруктів. Їх можна пити у чистому вигляді або розводити водою у співвідношенні 1:1. Спочатку вживають 1/4-1/3 склянки за 30-40 хвилин до їди. Якщо сік нормально переноситься, дозу збільшують до склянки. Рекомендується сік бульб свіжої картоплі, сік білокачанної капусти, сік зі свіжих плодів малини, кизилу, груші.
Знижують цукор також салат городній, горох, люцерна, топінамбур.

Для примочок на рани, виразки, що виникають внаслідок порушення кровообігу, особливо на нижніх кінцівках, рекомендуються такі засоби:

1) 1 столову ложку квіткових кошиків арніки гірської залити 200 мл води, ки-п’ятити 10 хв. на малому вогні, настояти 2 год. Марлю, складену у 4 шари, змочити у відварі та прикласти до уражених ділянок на всю ніч;

2) 2 столові ложки насіння льону звичайного залити 200 мл води, довести до кипіння, струшувати протягом кожних 10-15 хв. до утворення драглистої маси. Процідити і прикладати до ран на ніч.

peredplata